Etusivu > Uutiset > 2016 > 10 > #poriuudistuu, Teemu Muurimäki: Porilaisista löytyy luovuuden vimmaa

#poriuudistuu, Teemu Muurimäki: Porilaisista löytyy luovuuden vimmaa

(28.10.2016 10:54 Saija Laaksovirta / päivitetty 28.10.2016 10:54 Tiina.J Lehtonen)

Maailmallakin tunnettu muotisuunnittelija Teemu Muurimäki on viettänyt koko lapsuutensa Porissa, mutta sukujuuret ulottuvat Etelä-Pohjanmaalle asti. Pori on Muurimäelle henkilökohtaisesti tärkeä paikka, sillä täällä hänen äitinsä ja isoveljensä asuvat perheineen.

Muurimäki muutti Porista pois jo 16-vuotiaana, mutta pitää itseään edelleen porilaisena.

– Pori pulpahtelee usein esiin ja kaupunkia kohtaan minulla on eräänlainen viha-rakkaussuhde. Kun tulen Poriin, on minulla hieman ulkopuolinen olo. Toisaalta, kun tuon ystäviä kaupunkiin niin silloin olen ylpeä kotikaupungistani.

Muurimäki käy Porissa silloin tällöin. Kaupungin henkilökohtaisuus liittyy juuri perheen ja suvun tapaamiseen.

Porissa on hänestä paljon hyvää. Porin kesä, Pori Jazz, SuomiAreena ja erilaiset tapahtumat elävöittävät kaupunkia. Muurimäelle tärkeitä paikkoja ovat Kirjurinluoto, Keski-Porin kirkko, Juseliuksen mausoleumi sekä Yyteri. Lisäksi Raatihuoneenpuisto, Porin taidemuseo, kaupungin historia, sillat, Eteläranta ja puutalot hän nostaa esiin Porin parhaita puolia listattaessa. Porilainen musiikki, teatteritoiminta kokonaisuudessaan sekä edelläkävijyys tanssin opetuksessa ovat hänestä Porin voimavaroja.

Juuret ammattiin Porissa

Muurimäen äiti on ompelija ja jo lapsesta asti myös Muurimäki on ommellut sekä ollut kiinnostunut käsitöistä.

– Kävin koulua Isosannan ala-asteella. Olin silloin ensimmäinen poika, joka valitsi tekstiilikäsityön silloisen opettajani aikana. Otsolan kansalaisopistossa harrastin vuositolkulla kuvataidetta ja maalasin ahkerasti.

Muurimäki on suunnitellut useita upeita iltapukuja muun muassa Linnan juhliin. Näkyykö porilaisuus Muurimäen kädenjäljessä?

– Olen varma, että Pori näkyy työssäni jollain tavalla. Kädenjälkeni on luontaista, ei tietoista valintaa. Pori näkyy varmasti luomuksissani yhtä paljon kuin esimerkiksi vuodet Milanossa ja Pariisissa.

Kaupunkikuva kaipaa idylliä ja entisöintiä

Muurimäki kehittäisi Porin kaupunkikuvaa. Puutaloalueita ja vanhaa Poria tulisi entisöidä idylliseen tyyliin. Kaupunki kaipaa elävöittämistä. Pohjoisrantaa sekä Puuvillan aluetta tulisi nostaa esille tunteikkaalla ja nykyistä idyllisemmällä tavalla.

Valtakunnallisia tapahtumia voisi Porissa järjestää ympäri vuoden. Opiskelijat, korkeakoulut sekä kaupungin kasvu ja elävöitys vievät pitkälle.

– On hienoa, että Porin kesätapahtumia on kehitetty jatkuvasti, kuten esimerkiksi SuomiAreenaa. Porissa riittää kyllä voimaa tekemiseen.

Muurimäen mukaan Pori on ikään kuin uinuva kaupunki, josta kuitenkin syntyy huikeita luovia tekijöitä.

– Porilaisista löytyy luovuuden vimmaa. Halu tehdä ja luoda uutta on parasta energiaa hiljaisen pinnan alla.

Tunnettujen porilaisten tarinat ovat osa #poriuudistuu-haastetta. Porin kaupunkiorganisaatio uudistetaan ja samalla kaupungin tehtäviä ja roolia mietitään uudelleen. Tulevaisuuden Poria tehdään #poriuudistuu-sateenvarjon alla. Organisaatiorakenteen uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan kokonaisuutena 1.6.2017 alkaen.

Porin kaupunki haastaa asukkaat mukaan tulevaisuuden Porin tarinan kirjoittamiseen. Kaupunkilaiset saavat kertoa Porista juuri niin kuin he sen itse kokevat. Osallistu Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa jakamalla video, kuva tai kirjoitus aihetunnisteella #poriuudistuu tai jätä ideasi #poriuudistuu-sivujen kautta 31.10.2016 mennessä.

kuva Kuva: Marianne Ståhl


Hakusana