Etusivu > Uutiset > 2016 > 10 > Työnsä aloittaneet muutosagentit vauhdittavat sote-palveluiden muutosta Satakunnassa

Työnsä aloittaneet muutosagentit vauhdittavat sote-palveluiden muutosta Satakunnassa

(13.10.2016 12:10 Salla Rajala / päivitetty 13.10.2016 12:10)

Ensimmäiset Satasoten muutosagentit ovat aloittaneet työnsä lokakuun alussa. Muutosagentit kuuluvat kärkihankkeisiin, joilla hallitus haluaa parantaa ikäihmisten kotihoitoa ja lapsi- ja perhepalveluita. Muutosagenttien keskeisin tehtävä on ohjata vastuualueidensa mukaisten palvelukokonaisuuksien rakentumista Satakunnassa ja tukea kärkihankkeiden kokeiluja.

Ikäihmisten koti- ja omaishoidon muutosagentti on yhteiskuntatieteiden maisteri Pirjo Rehula. Hänen mukaansa iäkkäille ja heidän omaisilleen tarvitaan nykyistä yhdenmukaisemmat ja koordinoidummat palvelut samalla kustannusten kasvua hilliten.

– Kotona asumisen sekä terveyden ja toimintakyvyn tukemiseen vaaditaan uudenlaista ajattelua. Sekä palvelujen määrää että sisältöjä tulee pohtia ja monitoimijayhteistyötä ja digitalisaatiota kehittää, Rehula sanoo.

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosagentti, hallintotieteiden tohtori Mirja Antila korostaa niin ikään toimintakulttuurin muutosta osana lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittämistä. Ratkaisuina hän näkee matalan kynnyksen palveluiden verkostoimisen ja erityispalveluiden uudistamisen.

– Eri ammattilaisten moniosaaminen ja -toimijuus tulee yhdistää asiakasta kunnioittavaksi ja eri toimijoiden keskinäistä luottamusta vahvistavaksi toiminnaksi. Keinoja ovat muun muassa yhteinen osaamisen vahvistaminen ja toiminnan kehittäminen.

Rahoitus muutosagenttien toimintaan tulee Sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) ja kestää vuoden 2018 loppuun. Satakunnan lisäksi tukea muutosagenttien palkkaamiseen on myönnetty tulevien muun 17 maakunnan alueelle. Yhteensä STM:n alaisia kärkihankkeita on viisi: Palvelut asiakaslähtöisiksi, Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta, Toteutetaan lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma, Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaiken ikäisten omaishoitoa sekä Osatyökykyisille tie työelämään.

Satasoten päämääränä on maakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestäjän sekä sote-palvelutuottajan perustaminen Satakuntaan viimeistään 1.1.2019 alkaen. Se sulauttaa 18 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut sekä erikoissairaanhoidon yhteen ja tuottaa palvelut 223 000 asukkaalle. Työntekijöiksi Satasoteen siirtyy noin 10 000 ammattilaista. Toiminnan alkaessa budjetti on noin miljardi euroa.

Satasoten valmistelu toteutetaan pääosin työryhmätyöskentelyn kautta. Valmistelua johtaa ohjausryhmä, jonka alle on asetettu johtoryhmä, palvelurakennetyöryhmä ja toistaiseksi 18 valmistelevaa työryhmää. Valmistelun alustana toimi Porin kaupunki, joka on myös muutosagenttien ja myöhemmin tässä kuussa työnsä aloittavan muutosjohtaja työnantaja.Hakusana