Etusivu > Uutiset > 2016 > 10 > Zora-robotti mukana lasten arjessa ensimmäistä kertaa

Zora-robotti mukana lasten arjessa ensimmäistä kertaa

(17.10.2016 08:44 Salla Rajala / päivitetty 17.10.2016 08:44)

Porin perusturva on saanut mahdollisuuden hyödyntää Zora-robottia suun terveydenhuollossa. Kyseessä on robotin ensimmäinen asiakaskokemus hammashoidon parissa. Tiistaina 18. lokakuuta Zora vierailee kahden lapsen suuhygienistikäynnillä aamupäivällä ja iltapäivällä se tutustuu päiväkodin lasten arkeen.

Kello 9 suuhygienistikäynnille saapuu 4-vuotias Otava ja kello 10 Zoran tapaa 10-vuotias Miro.

– Zora kyselee lapsilta hammashoitoon liittyviä kysymyksiä ja jutustelee lasten kanssa. Tarkoituksena on, että Zora toisi turvaa ja helpottaisi lapsen jännitystä tällaisissa uusissa tilanteissa, kertoo johtava ylihammaslääkäri Pauliina Hietasalo.

Zora on nyt ensimmäistä kertaa mukana asiakaskäynnillä. Kokeilulla halutaan selvittää, millaisia mahdollisuuksia ja vaikutuksia Zoran käyttämisellä on vastaavissa tilanteissa.

– Lapset ottavat hyvin kontaktia robottihahmoon. Suuhygienistikäynnille saapuva Otava innostui heti kun kuuli, että näkee robotin hammashoitolassa. Hän totesi, että jos hänelle joskus tulee reikä ja se täytyy paikata, voi hän katsella silloin robottia. Robotin antamat neuvot esimerkiksi hampaiden harjauksesta voivat jäädä myös paremmin lapsen mieleen, kertoo Hietasalo.

Robotiikka tulee tulevaisuudessa varmasti yleistymään terveydenhuollossa, erityisesti vanhustenhoidossa. Zora onkin aikaansa edellä.

Zora on humanoidirobotti, joka on kehitetty erityisesti hoiva-alalle. Pohjana on NAO-robotti (Softbank), johon belgialainen ohjelmistoyhtiö QBMT on kehittänyt ohjelmiston, joka on suunniteltu juuri terveydenhuoltoon. Sensoreiden, puhesyntetisaattorin, kaiuttimien ja kameran avulla se näkee, kuulee, liikkuu ja reagoi autonomisesti.

Robotin kanssa voi pelata erilaisia pelejä ja tehdä erilaisia harjoituksia, jotka on kehitetty muun muassa kuntoutukseen. Zoran käyttötarkoitus on alun perin kehitetty autististen lasten kuntouttamiseen.

Robotiikan kokemuksen eri ympäristöissä mahdollistaa hoivarobotiikan asiantuntija Minna Laine, Meditas Oy.


Hakusana