Etusivu > Uutiset > 2016 > 11 > #poriuudistuu: Elinvoima ja talous Porin vahvuuksia Ylen Kuntatutkassa

#poriuudistuu: Elinvoima ja talous Porin vahvuuksia Ylen Kuntatutkassa

(02.11.2016 10:36 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 02.11.2016 11:15 Tarja Varpela)

Ylen kuntatutka selvitti millainen on kuntien tilanne nyt ja miltä kuntien tulevaisuus näyttää. Kuntien tulevaisuutta tarkasteltiin elinvoimaan, talouteen, terveyteen ja ilmapiiriin liittyvien muuttujien avulla. Pori pärjää keskimääräistä paremmin elinvoimassa ja taloudessa. Terveyden ja ilmapiirin suhteen tilanne on kohtalainen verrattuna muihin kuntiin.

- Elinvoiman ja talouden osalta tilanne on keskimääräistä parempi verrattuna kaikkiin kuntiin. Haasteita kuitenkin on. Porin tilanne antaa hyvän perustan tekemiselle ja kehittämiselle jatkossa, avaa kaupungin kehittämispäällikkö Timo Aro.

kuva Kuva: Toni Mailanen

Ylen kuntatutka on kevään 2017 kuntavaalien tausta-analyysia ja liittyy siihen, ovatko kunnat elinvoimaisia ja miten ne tulevat pärjäämään tulevaisuudessa.

- Kuntien menestys perustuu viime kädessä kasvuun. Elinvoiman edellytykset heikkenevät ajan kuluessa mikäli kasvua ei ole, kertoo Aro.

Terveyden ja ilmapiirin osalta Porin tilanne on kohtalainen. Sairastavuus Porissa on keskimääräistä alhaisempaa, mutta esimerkiksi nuorten terveysongelmat ja tupakointi ovat muuta maata hieman korkeammat.

Ilmapiirin mittaaminen on mielenkiintoinen ja uusi lähestymiskulma, pehmeitä arvoja korostava indeksi. Mukaan on löydetty sellaisia muuttujia, jotka avaavat aivan uuden näkökulman. Ilmapiirin osalta on tutkittu muun muassa kuntien äänestysaktiivisuutta, rahankäyttöä kulttuuriin ja liikuntaan sekä koulutustarjontaa.

- Alueita verrataan yleensä aina konkreettisten lukujen kuten elinvoiman ja talouden kautta ja pehmeät arvot jäävät usein varjoon. Niiden mittaaminen on vaikeampaa. Tässä analyysissa Porin äänestysprosentti jää keskimääräistä pienemmäksi, mutta kaupunki panostaa tutkitusti vapaa-aikaan, kulttuuriin ja vetovoimaan. Hauskana yksityiskohtana ovat kesämökit, joiden määrässä Pori on Suomen 11. suurin kaupunki, iloitsee Aro.

Tutustu Ylen kuntatutkaanHakusana