Etusivu > Uutiset > 2016 > 11 > Hävikkimarkkinat valtaavat Puuvillan kauppakeskuksen pyhäinpäivän aattona

Hävikkimarkkinat valtaavat Puuvillan kauppakeskuksen pyhäinpäivän aattona

(02.11.2016 08:03 Tiina.M Toivonen / päivitetty 02.11.2016 08:45 Tiina.J Lehtonen)

Ruokahävikki, kierrätys ja kestävä kulutus ovat kantavia teemoja Puuvillan kauppakeskuksessa perjantaina 4.11. klo 10-19 järjestettävässä tapahtumassa. Tapahtuma kokoaa yhteen lukuisia teemojen parissa työskenteleviä toimijoita.

Kierrätysneuvokset palaavat estradille ja tavarat vaihtavat omistajaa

Vannoutuneita kierrättäjiä ilahduttaa kuulla, että Kierrätysradiosta tutut, legendaariset kierrätysneuvokset Pertti Harju ja Jari Lampinen palaavat jälleen estradille. Itselleen tarpeettoman tavaran kanssa voi siis suunnistaa perjantaina Puuvillaan, missä herrat Harju ja Lampinen auttavat etsimään tavaralle uuden kodin. Samoin voi tulla kertomaan, mitä on vailla, jos vaikka perintöastiastosta puuttuu kuppi. Kierrätysneuvokset lupaavat auttaa tarvetta ja tavaraa kohtaamaan.

Lisäksi tapahtumassa on kirjojen vaihtopiste, johon voi tuoda luetut opukset ja ottaa lukemattomia tilalle. Askartelutarvikkeille on oma vaihtopisteensä. Samalla saa Kiertopisteen väeltä ideoita kierrätysaskarteluihin. SPR Kontti on paikalla opastamassa käytettyjen vaatteiden kierrättämisessä.

Tarjolla vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen sekä maistiaisia

Ruokahävikin vähentämiseksi antavat vinkkejään tv-kokki Alex Nurmi, Lounais-Suomen Martat sekä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Alex Nurmen esityksissä syntyvät herkut jaetaan yleisölle, jotta ruokaa ei mene roskiin. Myös kaupat ja koulut tekevät parhaansa ruokahävikin minimoimiseksi. Syntyvä hävikki on järkevämpää lahjoittaa tuen tarpeessa oleville ihmisille kuin laittaa jäteastiaan. Porissa järjestettävistä maksuttomista ylijäämäruoan jakeluista saa tietoa päivän aikana.

Tapahtumasta ei tarvitse lähteä nälkäisenä, sillä Winnovan opiskelijat tarjoilevat kauppojen hävikistä valmistettua smoothieta ja Porin Palveluliikelaitos maistattaa kouluruokaa. Perjantaina kouluissa – ja siten myös tapahtumassa – syödään nakkikeittoa. Pääseepä yleisö maistamaan taidettakin, jota tarjoilee Porin taidemuseo.

Runsas kattaus teemojen parissa työskenteleviä toimijoita

Lisäksi Hävikkimarkkinoilla voi ihmetellä Kuninkaanhaan koulun oppilaiden kokoamaa turhakenäyttelyä, kuvauttaa itsensä oman hävikkilupauksensa kanssa, testata luontotietojaan rastiradalla, asioida kirjaston pop-up-lainauspisteellä, askarrella kierrätysmateriaalista, maalauttaa kasvomaalauksen, osallistua arvontaan, tutustua ekologiseen keittiömallistoon, saada apua kierrätykseen jäteneuvojalta, testata energiankulutusmittaria ja ostaa kierrätysmateriaalista valmistettuja tuotteita.

Tapahtuman järjestää Porin kaupungin ja ympäristöministeriön yhteisesti rahoittama Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön –hanke.

Havikkimarkkinoiden ohjelma (pdf, 0.3 Mt)Hakusana