Etusivu > Uutiset > 2016 > 11 > Silmät söisi, mutta maha ei vedä?

Silmät söisi, mutta maha ei vedä?

(14.11.2016 15:33 Merika Lanne / päivitetty 14.11.2016 15:36)

Kouluissa opetellaan nälän tunteen arvioimista ensi viikolla, kun Jäikö ruokaa lautaselle? –kampanja käynnistyy.

Porin seudun koulujen ruokaloissa vähennetään lautasjätettä Euroopan jätteen vähentämisen viikolla 47. Kampanjan tärkein tavoite on opettaa lapsille nälän tunteen arvioimista ja yhtä lailla vähentää kouluissa lautasilta roskikseen heitettävän ruuan määrää. Ruokaloissa on esillä julisteet, joissa muistutetaan, että ruokaa kasataan lautaselle vain sen verran, kuin jaksetaan syödä.

Tutustu Jäikö ruokaa lautaselle -kampanjaan

kuva

Kisa lautasjätteestä

Jäteneuvonta haastaa Porin seudun koulut vähentämään lautasjätettä kilpailun avulla. Kisan voittaa se koulu, jossa oppilaat jättävät vähiten ruokaa viikon 47 aikana. Kilpailuun osallistuvissa kouluissa keittiöiden henkilökunta punnitsee vaakaa käyttäen oppilaiden lautasiltaan roskikseen heittämän ruuan määrän, ja määrä jaetaan samana päivänä koulussa ruokailleiden oppilaiden määrällä. Voittajakoulun oppilaat saavat jäätelöt kiitokseksi.

Koulujen hävikkiruuasta ruoka-apua 800 porilaiselle viikoittain

Syksyllä 2015 koulut viettivät Tähteitä nolla! –kampanjaa. Sen tulosten perusteella joissain kouluissa oppilaat osaavat hyvin arvioida nälkänsä eivätkä jätä ruokaa lautaselleen. Toisissa kouluissa ruuan roskiin heittäminen on tavallista, ja lautasjätteen määräkin melkoinen. Eri kouluilla lautasilta heitettiin roskikseen 0-40 grammaa ruokaa oppilasta kohden, päivittäin.

Syksyn 2015 Tähteitä nolla! –kampanjan aikana mitattiin myös tarjoiluhävikkiä. Se on oppilaita tarjolle laitettua ruokaa, jota oppilaat eivät ota lautasilleen. Tulosten perusteella kaikissa Porin kouluissa, joissa tarjoiluhävikkiä syntyi 50kg/vko tai enemmän, ryhdyttiin lahjoittamaan tähderuokaa ruoka-avun jakeluun mm. asukastuville Sampolaan, Pormestarinluotoon ja Pihlavaan.

Ravinnepankki- ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön –hankkeessa 2015-16 aloitetusta kouluruuan hyödyntämiskokeilusta on muodostunut pysyvä käytäntö Poriin. Joka viikko noin 800 porilaista syö kouluilla ylijäänyttä ruokaa lounaakseen. Se on merkittävä apu arjessa.


Hakusana