Etusivu > Uutiset > 2016 > 11 > Porin palveluliikelaitos testasi kertakäyttöastioiden kestävyyttä

Porin palveluliikelaitos testasi kertakäyttöastioiden kestävyyttä

(09.11.2016 12:53 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 09.11.2016 15:25)

Palveluliikelaitos testasi kertakäyttölautasen kestävyyttä lohikeitolla. Lautanen kesti hyvin normaalin ruokailun useiden testaajien testaamana.

Cygnaeuksen ruokapalvelukeskuksessa testattiin syvän kertakäyttölautasen kestävyyttä lohikeitolla tiistaina 8.11. Lautasen pohjaa tarkasteltiin 10, 20 ja 30 minuutin kuluttua annostelusta. Lautasen todettiin hikoilevan ja pohjan hieman pehmenevän, mutta kestävyys todettiin hyväksi lautasta nostettaessa ja ruoka oli syötävissä lautaselta vielä 30 minuutin kuluttuakin. Testattaessa lautasen pinta myös rikottiin lusikalla tahallisesti, jolloin liemi pääsi valumaan lautasen läpi. Normaalin ruokailun lautanen kesti kuitenkin hyvin useiden testaajien testaamana.

- Astioiden saaman mediahuomion vuoksi teimme kyselyn koulujen ja päiväkotien keittiöille tarkistaaksemme tilanteen. Kysyimme palautetta astioiden toimivuudesta ja mahdollisista tietoon tulleista ongelmista. Vastausten yhteenvetona oli, että syvät lautaset kyllä pehmenevät hieman pohjasta ja pohjan on havaittu hikoilevan, mutta ruoan liemi ei ole tullut pohjasta läpi muutamia poikkeustilanteita lukuun ottamatta. Poikkeustilanteita ei pystytty todentamaan, mistä asia johtui, kertoo Porin palveluliikelaitoksen vt. johtaja Marjukka Palin.

Palveluliikelaitos käyttää ruokailuissa niin sanottuja vahvempia kuituvahvisteisia kertakäyttölautasia ja puolikovia (rutistumattomia) kertakäyttömukeja. Lautaset kestävät reunasta nostamisen, kun lautasella on ruokaa. Kertakäyttöastioita käytetään vain silloin, kun kouluissa tai päiväkodeissa on työntekijöitä pois lomautusten takia. Astioista korvataan kertakäyttöisillä lautaset ja lasit, ruokailuvälineet ovat pääsääntöisesti teräksisiä.

Kertakäyttöastioita valittaessa testattiin useita eri vaihtoehtoja. Käyttöön valittujen astioiden todettiin kestävän hyvin erilaisia ruokalajeja ja astiat hyväksytettiin myös asiakkaiden edustajilla.


Hakusana