Etusivu > Uutiset > 2016 > 11 > Porin Riihikedon Arava-alueen rakennusinventointi on valmistunut

Porin Riihikedon Arava-alueen rakennusinventointi on valmistunut

(14.11.2016 11:48 Tea Bogdanoff / päivitetty 14.11.2016 11:49)

Satakunnan Museo ja Porin kaupunkisuunnittelu toteuttivat yhteistyössä Riihikedon Arava-alueen rakennusinventoinnin kesän ja syksyn 2016 aikana alueen asemakaavan tulevan muutoksen perusselvitykseksi.

Rakennusinventoinnin toteuttivat Sanna Kuusikari (HuK) ja Suvi Rosendahl (FM) sekä puistojen ja pihojen osalta Helene Kaarnametsä (Hortonomi AMK, Fil. yo) Lisäksi heitä avusti Iiris Panula (Ark. yo). Inventoinnista tuotettiin raportti, joka on ladattavissa tämän tiedotteen lopussa.

Riihikedon Arava-alueen rakennusinventointi kattoi kaikki alueen 56 asuinkerrostaloa pihapiireineen sekä kolme puistoa. Työn aikana koottiin tietoa Arava-alueen aluekokonaisuuden, sen rakennusten sekä pihojen ja puistojen kaavoituksen ja rakentamisen vaiheista sekä nykytilasta. Inventoijat kiersivät kaikki Arava-alueen kiinteistöt valokuvaten samalla rakennukset pihapiireineen. Inventointikäynnin yhteydessä oli usein mahdollista haastatella isännöitsijöitä, huoltoyhtiön edustajia tai taloyhtiön jäseniä. Lisäksi haastateltiin muutamia pitkäaikaisia asukkaita.

Arava-järjestelmä perustettiin vuonna 1949 sodanjälkeisen asuntopulan helpottamiseksi. Porissa aluerakentamisen kohteeksi valikoitui uusi 9. kaupunginosa, Riihiketo. Riihikedon Arava-alue oli Porin ensimmäinen yhtenäinen kerrostaloalue. Aravatalot olivat valmistuessaan valtava parannus asukkaidensa elinoloissa. Asuntoihin kuuluvia ylellisyyksiä olivat mm. viemäröinti, vesijohto, wc, talokohtaiset saunat sekä kylpyamme ja suihku. Nykyisin Riihikedon Arava-alue on yhtenäinen ja hyvin säilynyt esimerkki jälleenrakennuskauden ja 1950-luvun suunnitteluihanteista ja rakennustyylistä. Riihikedon Arava-alue on luetteloitu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi vuonna 2009.

Porin kaupunkisuunnittelu tiedottaa asemakaavatyön aloittamisesta erikseen.

Inventointiraportti (pdf, 7.28 Mt)

kuva

Hakusana