Etusivu > Uutiset > 2016 > 11 > Ravinnepankki-hanke poiki jatkoa ruokahävikin vähentämiselle

Ravinnepankki-hanke poiki jatkoa ruokahävikin vähentämiselle

(01.11.2016 09:22 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 01.11.2016 13:19)

Porin kaupungin ympäristövirasto toteuttaa Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön –hanketta vuoden 2016 marraskuun loppuun asti. Hankkeen keskeisimpänä tavoitteena on ollut ravitsemuspalveluissa, kuten koulujen ruokaloissa, syntyvän ruokahävikin hyödyntäminen kehittämällä ja testaamalla uutta mallia ruoka-avun jakamiseen.

Ylijäämäruokaa on jaettu hankkeen aikana Sampolan, Pormestarinluodon ja Pihlavan asukastuvilla, keskustassa Työttömien toimintakeskuksessa sekä Sininauhan kohtaamispisteessä. Viikosta 41 lähtien ruokaa on jaettu myös Väinölän kirjatuvassa. Vaikka hanke päättyy, on Porin palveluliikelaitos päättänyt 14.6.2016 johtokunnan kokouksessaan vakiinnuttaa ylijäämäruuan jakelukäytännön. Hankkeen aikana on pelastettu noin 10 000 kiloa ruokaa. Tämä tarkoittaa vähintään 20 000 ilmaista ateriaa porilaisille.

– Toiminnan jatkamista ei tarvinnut kahdesti harkita. Ylijäämäruoka menee näin hyötykäyttöön pienin kustannuksin, kertoo vt. johtaja Marjukka Palin.

Ruokajakelu hoidetaan syksyn ajan normaalisti. Asukastupien aukioloajoissa voi esiintyä muutoksia, mutta tällöin ylijäämäruokaa jaetaan toisessa toimipisteessä.

Kierrättäminen ja kompostointi kiinnostaa porilaisia

Yksi hankkeen tavoitteista oli kompostointipuiston perustaminen Hanhiluotoon. Puisto on ollut toiminnassa nyt ensimmäisen kesän ja kokemukset ovat hyviä. Kompostointipuisto on avoinna lokakuun loppuun asti, jonka jälkeen puisto valmistellaan talvea varten. Puisto avataan toimintaan jälleen keväällä.

Ravinnepankki-hankkeen tiimoilta ovat tulleet tutuiksi myös ekokutsut, joita ympäristöviraston jäteneuvojat järjestävät kaupunkilaisille. Kutsuja pidetään normaalisti syksyn ajan, joten vielä ehtii tilata ekokutsut kotiinsa kierrätys- tai kompostointiteemalla.

– Kompostointipuistossa on käynyt kesän aikana satoja ihmisiä ja kierrätys kiinnostaa porilaisia. Ekokutsut ovat olleet toimiva tapa saada tietoa liikkeelle, kertoo projektipäällikkö Tiina Toivonen.

Ympäristövirasto palvelee syksyllä lähes poikkeuksetta

Ympäristöviraston asiakaspalvelu palvelee läpi syksyn, joskin aukioloajoissa esiintyy muutoksia. Eläinlääkintä toimii normaalisti kaikilla osa-alueilla ja elintarviketurvallisuudesta huolehditaan.

Rakennusvalvonnassa lupa-asioita ja katselmuksia hoidetaan päivittäin. Rakennusvalvonta on suljettu 16.-29.12. välisen ajan, mutta tuona aikana esimerkiksi sähköisen lupahakemuksen tekeminen onnistuu verkossa.

Ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi kehottaa kaupunkilaisia harkitsemaan yhteydenottoa erilaisissa tarkastusasioissa, sillä henkilöstöresurssit ovat syksyn aikana supistetut.

Terveys- ja ympäristövalvonnan neuvontaa annetaan loppuvuoden ajan maanantaista perjantaihin kello 9-12.

Aiheeseen liittyvää materiaalia:
pori.fi/asiointi/palveluidenmuutokset
pori.fi/ymparistovirasto/jateneuvonta/ravinnepankki


Hakusana