Etusivu > Uutiset > 2016 > 12 > #poriuudistuu: Kaukoliikenteen kehittämiseksi tehdään jatkuvasti töitä

#poriuudistuu: Kaukoliikenteen kehittämiseksi tehdään jatkuvasti töitä

(09.12.2016 10:03 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 09.12.2016 10:11)

Juna- ja lentoliikenteen eteen paiskitaan Porissa töitä jatkuvasti. Tavoite on, että henkilöjunaliikenne Porista Helsinkiin kestäisi tulevaisuudessa nykyisen yli kolmen tunnin matkan sijaan 2,5 tuntia. Tähän voidaan päästä pitkäjänteisellä kehittämistyöllä.

- Tarvitsemme ehdottomasti tulevaisuudessa nopean junayhteyden Porista Tampereelle ja Helsinkiin. Nopein yhteys on tällä hetkellä 3 tuntia ja 10 minuuttia. Ensi vuonna tavoitteena on päästä jo alle kolmeen tuntiin, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.

Selvitys nopeamman junaliikenteen mahdollisuuksista tehtiin jo muutamia vuosia sitten. Tavoitteisiin päästään, mikäli muun muassa tasoristeyksiä saadaan matkan varrelta poistettua. Näin junan vauhti saadaan kovemmaksi ja matka-aika vähenee.

Nopeamman junayhteyden eteen työskennellään niin kunnissa kuin Satakuntaliitossa ja investointeja siihen vaaditaan noin 100 miljoonan euron edestä.

- Olemme jatkuvasti yhteydessä liikennevirastoon ja VR:ään. Viimeksi tällä viikolla kävimme Helsingissä neuvotteluja asian tiimoilta. Nopeampi junayhteys olisi todellinen ympäristöteko, sillä se vähentäisi henkilöautoliikennettä merkittävästi, miettii Hannus.

Tavaraliikenteen osalta junayhteydet alkavat olla kunnossa, varsinkin kun Mäntyluodon rataa sähköistetään parhaillaan. Porin ja Helsingin välisen lentoliikenteen käynnistämiseen liittyviä keskusteluja käydään edelleen. Varmuutta lentoliikenteen jatkumiselle Porista Helsinkiin ei ole, mutta mahdollisuuksia kyllä.

- Tällä hetkellä Porin lentokentältä lähtee vuodessa noin 25 lomalentoa. Nämä lomalennot mahdollistavat porilaisille helpon matkustamisen suoraan kotoa lämpimään. Toivotaan, että lentoyhteydet Helsinkiin saadaan myös tulevaisuudessa uudelleen käyntiin, sanoo Hannus.

kuva Kuva: Marianne Ståhl

#poriuudistuu-haasteessa kerättiin ideoita ja tarinoita kaupunkilaisilta tulevaisuuden Porin kehittämiseen. Haaste päättyi loka-marraskuun vaihteessa. Nyt keräämme vastauksia kaupunkiorganisaatiosta kaupunkilaisten ehdotuksiin ja ideoihin ja kirjoitamme niistä #poriuudistuu-sivulla.Hakusana