Etusivu > Uutiset > 2016 > 12 > Tutkimus paljastaa: omaishoitajilla riski virheravitsemukseen

Tutkimus paljastaa: omaishoitajilla riski virheravitsemukseen

(01.12.2016 08:38 Salla Rajala / päivitetty 01.12.2016 08:38)

Porin perusturvan alueella toteutettavassa, THL:n rahoittamassa, tutkimuksessa on tutkittu 65 vuotta täyttäneiden omaishoitajien ravitsemustilaa ja ravinnonsaantia sekä sen yhteyttä hyvinvoinnin eri tekijöihin. Samalla heillä hoidettavana olevien yli 50-vuotiaiden henkilöiden ravinnonsaantia on kartoitettu.

– Tarkoituksena on ollut kehittää käytännön tukimalleja terveydenhuollon ennaltaehkäisevään työhön, ravitsemustieteen projektityöntekijä Susanna Kunvik sanoo.

Alustavien tulosten perusteella joka viidennellä yli 65-vuotiaalla omaishoitajalla oli riskinä virheravitsemus. Sekä omaishoitajat että hoidettavat saivat liian vähän proteiinia. Myös kuidun, folaatin ja D-vitamiinin keskimääräinen saanti ravinnosta jäi alle suositusten.

– Ohjauksen ansiosta ruokavalioihin on tehty pieniä, mutta terveyttä edistäviä muutoksia. Kotikäynneistä on pidetty erityisen paljon.

Tutkimukseen on liittynyt myös omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset. Kunvik kertoo, että ennaltaehkäisevälle ravitsemusohjaukselle on tarvetta ja omaishoitajat ovat olleet tyytyväisiä heihin kohdistetusta huolenpidosta.

Tutkimus on alkanut vuonna 2015 ja se jatkuu edelleen.Hakusana