Etusivu > Uutiset > 2017 > 01 > #poriuudistuu: Digitalisoituva maailma on mahdollisuus

#poriuudistuu: Digitalisoituva maailma on mahdollisuus

(24.01.2017 08:51 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 24.01.2017 08:55)

Porissa sähköisten palvelujen kehittämistyötä on tehty jo 90-luvulta saakka. Työn alla ovat tällä hetkellä esimerkiksi kaupungin uudet verkkosivut, sähköiset lomakkeet ja sähköinen arkisto.

Tietohallintojohtaja Heikki Haaparannan mukaan kankeita paperiprosesseja viedään koko ajan enemmän internetiin ja sitä kautta asiointia helpotetaan.

- Sähköistä asiointia parannetaan esimerkiksi eKunta-sivuston ja yhtenäisen lomakepalvelun avulla. E-Kunta -palveluun on kerätty jo yhteensä 60 erilaista sähköistä palvelua vapaa-aikatilojen varauksista rakennuslupiin. Erilaiset lomakkeet menevät sähköisiksi eKunta-palveluun jo tämän vuoden aikana.

eKunta-palveluun on tulossa tulevaisuudessa myös esimerkiksi koulujen käyttämä Wilma-järjestelmä.

- Tavoitteena on, että kuntalainen pystyy yhdellä kirjautumisella hoitamaan montaa asiaa yhdessä paikassa. Niin kunnan kuin valtion palveluja, kertoo Haaparanta.

kuva Kuva: Heidi Lammi.

Kaupungissa kehitetään nyt myös sähköistä arkistoa ja uusia verkkosivuja. Toteutuessaan sähköinen arkisto tulee mahdollistamaan paperin vähenemisen ja myös kuntalaiset pystyvät jatkossa näkemään entistä paremmin itseään koskevat tiedot. Arkiston kehittäminen on vasta määrittelyvaiheessa, mutta uudet verkkosivut otetaan suunnitelman mukaisesti käyttöön vuoden 2018 alussa.

- Pyrimme siihen, että voisimme kesäkuussa julkaista uusien verkkosivujen beta-version. Keräämme beta-versiosta kommentteja ja palautetta kuntalaisilta. Haluamme osallistaa kuntalaisia kehittämään verkkosivuja yhdessä kanssamme, kertoo Haaparanta.

Koulut sähköistyvät

Porissa on käynnissä myös koulujen digitalisoituminen. Ensi syksynä kaupungin kouluissa otetaan asteittain käyttöön henkilökohtaiset Google Chromebook –laitteet luokilla 4-9.

- Seuraavan kolmen vuoden aikana kaupungin kouluihin on tulossa yhteensä noin 4500 henkilökohtaista tietokonetta koululaisille. Nämä koneet ovat mahdollisuus niin opettajille kuin oppilaille ja niitä on mahdollista käyttää opetuksessa silloin kun se on perusteltua ja tarpeellista, muistuttaa Haaparanta.

Haaparanta kertoo, että peruskäyttöön liittyvät tietotekniset taidot ovat nuorilla diginatiiveilla vastoin ennakkokäsityksiä melko heikot. Projektissa tietotekniikka otetaan tukemaan yleistä oppimisprosessia.

- Vaikka tietotekniset taidot ovat tärkeitä, on vielä tärkeämpää päästä entistä tehokkaampaan oppimiseen. Tietotekniset taidot tulevat siinä mukana.

Sähköisiä palveluja kaikille

Vallalla on käsitys, että vanhempi väestö ei käytä tietotekniikkaa tai sähköisiä palveluja. Miten kaupunki takaa, että kaikki saavat yhdenvertaisia palveluja?

- Ensiksikin en allekirjoita sitä, etteikö vanhempi väestö käyttäisi sähköisiä laitteita. Joskus asia voi olla ihan toisinpäin. Mielestäni sähköisen maailman kehittyessä tavoitteena pitää olla, että kaupungin palvelupisteet hyödyntävät samoja sovelluksia ja tarjoavat kuntalaisille neuvontaa ja opastusta sähköisen asioinnin kanssa. Meidän tavoitteena on olla Suomen parhaiten digitaalisia palveluja hyödyntävä kaupunki, kiteyttää Haaparanta.Hakusana