Etusivu > Uutiset > 2017 > 02 > Jäähdytettyjen ruokien laatu tehotarkkailussa Oiva-tarkastuksilla

Jäähdytettyjen ruokien laatu tehotarkkailussa Oiva-tarkastuksilla

(20.02.2017 09:44 Merika Lanne / päivitetty 22.02.2017 15:13)

Ruokien käsittelyyn ja valmistukseen liittyvät lämpötilavirheet ovat yleisimmät syyt ruokamyrkytykseen. Ruuan nopea jäähdytys takaa elintarvikkeen paremman laadun, turvallisuuden ja säilyvyyden. Jos jäähdytys tapahtuu liian hitaasti ja liian lämpimässä, voivat elintarvikkeessa kuumennuksessa säilyneet bakteerien itiömuodot muuttua kasvumuotoon saastuttaen elintarvikkeen. Riskielintarvikkeita voivat olla tuotteet, joita ei jäähdytyksen jälkeen enää uudelleen kuumenneta, muun muassa helposti pilaantuvat jälkiruuat.

Näytteitä otetaan noin 30 ravintolassa

Oiva-tarkastuksen yhteydessä selvitetään, onko ravintolan henkilökunnalla oikeat ja riittävät tiedot jäähdytykseen liittyvistä riskeistä, toimiiko ravintolan omavalvonta ja millä tavalla elintarvikkeiden jäähdytys tapahtuu. Jäähdytetyistä ruoista otetaan näytteitä, joista tutkitaan laboratoriossa ruokien mikrobiologinen laatu. Tulos kertoo elintarvikkeen käsittelyhygieniasta ruoan kypsentämisen jälkeen ja jäähdytyksen onnistumisesta tarjoilupaikassa.

kuva

PORIN SEUDUN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTAPROJEKTI 2017

Projektin tarkoituksena on kerätä tietoa tarjoilupaikkojen ruuan jäähdyttämismenetelmistä, omavalvonnasta ja niiden vaikutuksesta jäähdytettävän ruuan mikrobiologiseen laatuun. Projektin tuloksia on tarkoitus hyödyntää Porin ympäristöterveydenhuollon elintarvikevalvontakohteiden riskiarvioinnissa.

Projekti kohdistetaan Porin seudun yhteistoiminta-alueen ravintolatyyppiseen toimintaan ja se toteutetaan vuoden 2017 Oiva-tarkastusten yhteydessä. Projektinäytteitä otetaan noin 30 tarjoilupaikasta (yhteensä 30-50 näytettä) ja ne tutkitaan KVVY-Porilabissa. Näytteistä tutkitaan yleisimmät elintarvikkeita pilaavat mikrobit elintarvikkeesta riippuen.


Hakusana