Etusivu > Uutiset > 2017 > 03 > Katujen puhdistaminen aloitettu Porissa

Katujen puhdistaminen aloitettu Porissa

(22.03.2017 09:22 Marika Virtanen / päivitetty 22.03.2017 09:22)

Kevät on saapumassa Poriin. Talven jälkeisen hiekoituksen ja pölyn puhdistaminen Porin kaduilta aloitettiin maaliskuun kolmannella viikolla ja se jatkuu pitkälle kevääseen.

– Viime viikolla kävelykadulta on viety isoimmat hiekoitushiekat pois. Tällä hetkellä viisi etuharjakonetta putsaa isoimpia pääkatuja, kuten Maantiekatua, Paanakedonkatua ja Karjarannantietä. Pari lakaisukonetta pyörii keskustassa alueilla, missä on eniten liikennettä ja pyöräteitä, kertoo Teknisen palvelukeskuksen tiemestari Jyrki Kartastenpää.

Kaksi lakaisukonetta on vielä talvikunnossa, mutta muutaman päivän sisällä nekin saadaan ajoon ja silloin koko kaupungin kalusto on mukana. Töiden etenemistä kuitenkin hieman haittaa aamupakkaset.

– Aamupakkasilla ei päästä heti liikenteeseen, kun puhdistuksessa pitää käyttää vettä. Koneen letkut jäätyvät, jos on pakkasta, sanoo Kartastenpää.

Katupölyjen siivous jatkuu pitkälle kevääseen ja vasta kesäkuussa on saatu kaikki kadut puhdistettua ja pestyä. Yksityistä kalustoa tulee mukaan pesemään keskustan katuja ja pääväyliä.

Katupöly vaikuttaa ilmanlaatuun

Keväällä katupölyn määrä nousee merkittävästi ja ilmanlaatu on ollut tänä keväänä Porissa ajoittain erittäin huono. Hiekoitushiekan poistaminen kaduilta ja kiinteistöjen piha-aluilta heikentää ilmanlaatua entisestään. Pölyämistä vähennetään tehokkaalla hiekoitushiekan poiskeräämisella ja pölynsitomisella.

– Tänä talvena hiekkaa on jouduttu laittamaan teille poikkeuksellisen paljon. Se osaltaan vaikuttaa katupölyn määrään. Lisäksi melkein puolet katupölystä johtuu nastarenkaiden irrottamasta asfaltin hienoaineksesta, muistuttaa Kartastenpää.

Vuoden 2016 ilmanlaaturaportissa ilmenee, että valtioneuvoston antaman ilmasuojeluasetuksen raja- tai kynnysarvot eivät ylittyneet Porissa. Porin ja Harjavallan kaupunkien ja teollisuuden yhteinen ilmanlaadun mittausjärjestelmä käsittää yhteensä viisi mittausasemaa ja kolme sääasemaa.

kuva

Kuva: Porin kaupunki/Heli KoskelaHakusana