Etusivu > Uutiset > 2017 > 04 > Asema-aukiosta urbaani viherympäristö

Asema-aukiosta urbaani viherympäristö

(13.04.2017 07:59 Marika Virtanen / päivitetty 13.04.2017 07:59)

Asema-aukion viheralueet kokevat suuren muutoksen, kun Porin julkiset kulkuyhteydet, linja-auto- ja raideliikenteen kokoava matkakeskus toteutuu. Uusi vihersuunnitelma muodostaa ajan kanssa matkakeskuksen alueelle monimuotoisemman ja urbaanimman viheraluekokonaisuuden, jota täydennetään tulevaisuudessa muun muassa taiteen keinoin.

Suunnitteluhortonomi Katja Pesosen mukaan Porin matkakeskuksen suunnittelussa on huomioitu kansallisen kaupunkipuiston kriteerit ja ympäristöministeriötä on pidetty mukana suunnitteluprosessissa. Silti suurilta muutoksilta ei vältytty.

– Kompaktille alueelle sijoitettavien toimintojen vuoksi kompromisseja muun muassa säilytettäväksi ehdotettujen puiden osalta on tila- ja turvallisuussyistä jouduttu tekemään, harmittelee Pesonen.

Vihersuunnitelman muotokieleen ja väreihin vaikutteita on otettu Satakunnan ammattikorkeakoulun uudesta oppilaitoksesta. Viheralueet ohjaavat alueen kevyen liikenteen kulun aukion halki jättäen tilaa oleskelulle ja kampustoiminnalle. Puista, pensaista ja koristeheinistä koostuvat istutukset vaimentavat liikenteen melua ympäristössä, puhdistavat ilmansaasteita ja vähentävät alueella syntyviä hulevesiä. Puuston kehittyessä ne antavat varjoa kesähelteillä ja toimivat tuulensuojana läpi vuoden. Aukiolle on osoitettu tilaa myös polkupyöräpysäköinnille.

– Visuaalisesti mielenkiintoinen ympäristö on tutkitusti hyväksi ihmisten hyvinvoinnille ja kaupungin elinvoimalle. Viihtyisä kaupunkiympäristö nostaa lähiasuntojen arvoa, kohottaa yhteisöllisyyttä, houkuttelee asukkaita muuttamaan alueelle ja sitä myöten kehkeytyy myös uutta yrittäjyyttä, summaa Pesonen. Puhumattakaan Poriin tulevista matkailijavirroista, joihin ympäristön ilmeellä on merkittävä rooli.

Vihreä kaupunkiluonto ei jää matkakeskuksessa vain ja ainoastaan viheralueiden varaan, vaan myös alueelle kohoavat rakenteet saavat vihreän somisteen. Osaan asemalaiturien katoksista ja tekniikkatilan seinärakenteisiin asennetaan vaijerit köynnöskasveja varten.

– Porin matkakeskuksesta on tulossa yksi Suomen vehreimmistä. Vaikka kaikki muutokset vaikuttavat toistaiseksi valtavilta ja silmäänpistäviltä, muodostuu alueesta eri toiminnot yhdistävä vihreä ja esteettinen osa Porin kansallista kaupunkipuistoa, kertoo Pesonen.

Vuonna 2002 perustettuun Porin kansallisen kaupunkipuistoon Asema-aukion puistolla on iso merkitys. Asema-aukio yhdistää Porin metsän ja kaupunkikeskustan puistoalueet aina Kirjurinluodon pohjoiskärkeen asti. Edellytyksenä kansallisen kaupunkipuiston perustamiselle kokonaisuuden on oltava puisto- ja viherympäristönä riittävän laaja, häiriötön ja viherrakenteeltaan niin yhtenäinen, että sitä pitkin on mahdollista siirtyä kaupunginosasta toiseen. Kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta päättää ympäristöministeriö.

kuva Hyväksytty vihersuunnitelmaHakusana