Etusivu > Uutiset > 2017 > 04 > Kompostin kääntäjän kevät alkoi jo

Kompostin kääntäjän kevät alkoi jo

(25.04.2017 16:04 Merika Lanne / päivitetty 02.05.2017 16:21)

Kompostien keväthuolto on jo käsillä. Kompostointipuiston takaportti on avattu vierailijoille, käy kurkkaamassa!

Miten puutarhajätekasasta saa toimivan kompostin?

Kompostointi ei ole rakettitiedettä, vaan maanläheistä puuhastelua. Kuka tahansa osaa kasata pihan oksat, kukkapenkin perkeet, nurmikonsilput ja lehdet pihan peränurkkaan, mutta multakoneen käynnistyminen vaatii hieman järjestelmällisyyttä ja hoivaa.

kuva Vasemmassa lautakehikossa on Kunkku-puutarhajätekomposti, joka on syksystä saakka levännyt muhimassa. Oikealla verkkokehässä on loppusyksyllä ja talven mittaan kasattua puutarhajätettä, joka odottaa uuden kompostin kasaamista. Kunkku-kompostin kasasivat Kuninkaanhaan koululaiset, seuraavat kompostit odottavat vielä innokkaita koululaisia!

Ravintoa ja rakkautta

Komposti tarvitsee monipuolista ravintoa - lehtiä, oksasilppua, lakastuneita kukkasia - tuottaakseen multaa. Rakkauttakin kompostille pitää osoittaa, useimmiten vesiletkun avulla. Puutarhajätekomposti tarvitsee ajoittain kastelua, jotta lierot ryhtyvät töihin.

Keväällä talven yli levännyt komposti käännetään uuteen kasaan, jotta komposti sekoittuu kunnolla ja saa lisää ilmavuutta. Levitä pieni multakerros kasan päälle ja istuta pintaan silmäniloa! Perinteisesti kompostin päällä koreilee kurpitsa, joka on kompostin hoitajan valheenpaljastin. Jos hoitaja on ollut laiska ja on unohtanut kastelun, kurpitsa nuupahtaa ja paljastaa hoidonpuutteen välittömästi.


- Ruokaa mahaan, huutaa Pertti!

Ruokajätteen kompostoimiseen sopii kompostori, jossa on kärpästäkin pienemmillä raoilla hallittu ilmanvaihto. Kompostorissa pitää olla lattia, seinät ja katto, jotta kutsumattomat ruokailijat eivät saavu paikalle. Kompostoriin saa laittaa kaikkea mitä ihminenkin söisi, sekä ruuanvalmistuksessa syntyviä kuoria ja perkuujätteitä.

Jos ruokajätteelle tarkoitettu kompostori pääsi jäätymään talvella, nyt on hyvä ajankohta sulattaa sen maha ja jatkaa kompostoimista. Täytä vesikanisteri kuumalla vedellä, sulje korkki tiiviisti, ja pudota komporiin. Sulje kansi ja anna vesikanisterin lämmittää kompostori kevääseen. Kohenna ja lisää tarvittaessa seosainetta. Tee tilaa uusille ruokajätteille: tyhjennä alaluukusta puolivalmis komposti.

kuva Pertti-ruokajätekompostori odottaa suu auki uutta ruokaa. Sitä se saakin, puistotoimen väki tuo kaikki taukotiloissa syntyvät ruokajätteet Pertin ravinnoksi. Pertin maha alkaa täyttyä, ja varpaisiin valuu kylmää. Puolivalmis komposti pitää tyhjentää pois kompostoria kylmentämästä. Toukokuussa Kompostointipuisto täyttyy koululaisista, jotka pääsevät tutustumaan kompostointiin.


Hakusana