Etusivu > Uutiset > 2017 > 04 > Lasten vaalit voittanut vihainen lintu valtuustosaliin

Lasten vaalit voittanut vihainen lintu valtuustosaliin

(24.04.2017 18:22 Marika Virtanen / päivitetty 24.04.2017 18:22)

Porin kaupungin kuntavaalien yhteydessä lapsille järjestetyissä leikkimielisissä vaaleissa Angry Birds voitti kilpakumppanit 67 äänellä. Lapset äänestivät mielestään parasta ehdokasta vaaleihin. Angry Birds -pehmolelu kunniakirjan kanssa luovutettiin valtuuston puheenjohtajalle Diana Bergroth-Lampiselle valtuuston kokouksen alussa maanantaina 24. huhtikuuta. Hänen kanssaan vihainen lintu sijoitetaan valtuustosaliin lasten äänestä muistuttamaan.

– Nämä ovat upeita ja konkreettisia tekoja, joita lasten kaupunki -teemalla voidaan tehdä. Kaupunkilaisia osallistetaan kuntamallin mukaisesti. Olen ehdottomasti sen kannalla, että tästä tehdään seuraavissa vaaleissa isompi koko Porin juttu, sanoo Bergroth-Lampinen.

Porissa on pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti tehty töitä lasten ja nuorten palvelujen sekä hyvinvoinnin eteen. Porin kaupunki on mukana Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallissa, joka auttaa kuntia edistämään lapsen oikeuksien toteutumista.

– Malli tarkoittaa käytännössä YK:n yleissopimuksen noudattamista lapsen oikeuksista. Juridisesti velvoittama malli koskee kaikkia alle 18-vuotiaita ja neljä yleisperiaatetta ovat syrjimättömyys, lapsen edun ensisijainen harkinta, oikeus elämään ja kehittymiseen sekä lapsen näkemyksen kunnioittaminen, valottaa strategiapäällikkö Tomi Lähteenmäki.

Mukaan malliin on haettu keväällä 2015 ja monet asiat ovat lähtökohtaisesti kunnossa. Porissa lasten ja nuorten peruspalvelut ovat laadultaan hyviä asiakaspalautteiden sekä valtakunnallisten selvitysten ja tutkimusten perusteella.

– Porin kaupungilla tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset pitää saada tietoisiksi lapsen oikeuksista. Toinen päätavoite on, että lapset saadaan enemmän mukaan, osallistumaan kaiken suunnitteluun ja kehittämiseen, mikä koskee heidän toimintaympäristöään, kuvailee Lähteenmäki.

Porin kaupungilla jatkossa kaikkien työntekijöiden ja päättäjien perehdytykseen kuuluu lasten oikeudet. Tiedottamista tullaan kehittämään niin, että erityisesti lasten oikeuksien päivä 20. marraskuuta huomioidaan näkyvästi. Lapsiystävällisessä kunnassa lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti kunnan asukkaina. Heidät otetaan mukaan palveluiden suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen.

– Kunnan päätöksenteossa hyödynnetään lasten ja nuorten tietämystä omasta arjestaan ja arvioidaan päätösten lapsivaikutuksia, sanoo Lähteenmäki.

Mallia on pilotoitu 2012–2013 vuosista alkaen ja neljä kuntaa on saanut tunnustuksen. Porin kaupunginhallitus halusi 11.5.2015, että Pori liittyy malliin. Porille tunnustus on odotettavissa 2017–2018 vuodenvaihteessa.

kuva Porin kaupungin viestintäpäällikkö Salla Rajala luovutti Angry Birds -pehmolelun sekä diplomin kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Diana Bergroth-Lampiselle. Kuva: Porin kaupunki/Marika Virtanen


Hakusana