Etusivu > Uutiset > 2017 > 04 > Muutosten suunnat katsaus julki – Työttömyys vähentynyt

Muutosten suunnat katsaus julki – Työttömyys vähentynyt

(06.04.2017 11:11 Marika Virtanen / päivitetty 06.04.2017 11:11)

Porin työllisyys- ja väestökehitystä sekä muuta yleistä kehitystä kuvataan Muutoksen suunnat -toimintaympäristökatsauksessa kolme kertaa vuodessa. Aihepiirien tavoitteita ja kehitystä seurataan toistuvasti verraten niitä suhteessa edelliseen vuoteen sekä muiden kaupunkien kehitykseen.

– Positiivisia näkökohtia tuoreimmassa katsauksessa ovat erityisesti työllisyyden heikentymisen pysähtyminen ja pitkäaikaistyöttömien määrän vähentyminen. Negatiivista on syntyneiden määrän pienentyminen koko maassa, kertoo kehittämispäällikkö Timo Aro.

Syntyneiden määrä on pienentynyt koko maassa kuutena vuotena peräkkäin. Tilastokeskuksen viime vuoden ennakkotietojen mukaan syntyneitä oli vähemmän kuin kuolleita ensimmäistä kertaa vuosina 1900-2016, jos poikkeusvuosia 1918 ja 1940 ei oteta huomioon. Väestönlisäys oli positiivinen enää vain joka neljännessä kunnassa.

– Vuosi 2016 oli Porin väestökehityksen näkökulmasta erittäin heikko, sillä Porin väestö väheni 361 henkilöllä. Tämä oli suurin vuosittainen väestönvähennys vuoden 1988 jälkeen. Suurin syy merkittävään väestönvähennykseen liittyi samanaikaisesti kuolleisuuden kasvuun ja syntyvyyden laskuun, kuvailee Aro.

Porissa tärkeä tekijä asukasluvun nousuun saamiseen on myös työttömyyden väheneminen ja vakaat työpaikat. Porin pitkäaikaistyöttömyysaste vuoden 2016 syys-joulukuussa oli 29,8 prosenttia. Määrä ja osuus on laskenut hieman edellisestä vuosikolmanneksesta. Työllisyyden kehitys on vähentänyt myös samalla kaupungin niin sanottujen sakkomaksujen määrää ja aktivointiaste on keskimääräistä parempi verrokkikaupunkeihin verrattuna.

– Porin ja Rauman kaupungit pääsivät mukaan työvoima- ja yrityspalvelujen alueelliseen kokeiluun, joka käynnistyy arviolta 1. heinäkuuta 2017, sanoo Aro.

Toimintaympäristökatsauksesta selviää myös Porin vanhojen asuntojen neliöhintojen laskeminen 1,5 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Vanhojen asuntojen neliöhinta oli keskimäärin 1 418 euroa neliöltä syys-joulukuussa 2016.

Tutustu Muutoksen suunnat -toimintaympäristökatsaukseen täällä.


Hakusana