Etusivu > Uutiset > 2017 > 04 > Poriginal Galleriassa kuvataitelija Antti-Ville Reinikaisen teoksia

Poriginal Galleriassa kuvataitelija Antti-Ville Reinikaisen teoksia

(05.04.2017 12:46 Elli-Mari Sulonen / päivitetty 05.04.2017 12:47)

"Harrastuksia"-niminen näyttely on nähtävillä 18.4.2017 asti.

Huhtikuun ensimmäisellä puoliskolla Poriginal Galleriassa nähdään helsinkiläisen kuvataiteilijan Antti-Ville Reinikaisen teoksia. Teoskokonaisuus levittyy gallerian molempiin kerroksiin. Kuvanveistoa ja installaatiotaidetta yhdistävät teokset muistuttavat tuttuja elementtejä, kuten kaakeliuuneja tai portaikkoja. Reinikaisen käsittelyssä ne muuntuvat ja yhdistyvät yllättäviksi, tunnelmarikkaiksi kertomuksiksi: leikkuulauta on leikkaantunut, katonrajassa leijuu kaakeliuuni katkenneena majakkana, seinästä pilkistää asuintalon tiiliseinän kulma, kolikkopelit yhdistyvät ehtoollisleipiin ja kunniamerkkeihin.

Avainsanana toimii ’harras’, joka viittaa samalla antaumukselliseen ja uutteraan, mutta myös henkisesti liikuttuneeseen mielentilaan. Toisaalta sana on alunperin merkinnyt lujaa tai ankaraa. Samasta sanasta on johdettu myös nykykielen kiinnostavien asioiden parissa puuhailemista tarkoittava sana, harrastaa.

Antti-Ville Reinikaisen teoksissa takkatuli, pelikone ja kirkonpenkki ovat kaikki hartauden harrastusvälineitä. Teoksissa maalliset ja hengelliset viittaukset sulautuvat toisiinsa. Arkinen hartaus, isänmaallinen hartaus ja uskonnollinen hartaus palvelevat samaa inhimillistä tarvetta kurkottaa jotain saavuttamatonta kohti. Teokset tarkastelevat myötätuntoisesti mutta humoristisesti – myös itseironisesti – hartauden eri ilmentymiä, ja sitä miten jokin on aina täyttymyksen tiellä.

"Harrastuksia" on Reinikaisen neljästoista yksityisnäyttely. Poriginal Galleriassa Reinikaisen töitä nähdään nyt toista kertaa. Ensimmäinen näyttely vuonna 2007 oli nuoren taiteilijan uralla merkittävä kokemus, josta jäi lämpimiä muistoja. Paluu Poriin kymmenen vuoden jälkeen on tekijälle suuri ilo ja kunnia.


Hakusana