Etusivu > Uutiset > 2017 > 05 > Eläkkeelle jäävä sivistysjohtaja Jari Leinonen toivoo positiivisuutta peliin

Eläkkeelle jäävä sivistysjohtaja Jari Leinonen toivoo positiivisuutta peliin

(04.05.2017 14:33 Elli-Mari Sulonen / päivitetty 04.05.2017 14:33)

Vuonna 1978 Jari Leinosen työura alkoi opinto-ohjaajana Itä-Porin yläkoulussa. Ruosniemen koulun rehtoriksi hän siirtyi vuonna 1982 ja oltuaan tehtävässä 19 vuotta, hän aloitti vappuna 2001 koulutoimenjohtajana. Myöhemmin työnkuva muuttui sivistysjohtajaksi. Nyt, tasan 16 vuotta koulutoimenjohtajana aloittamisesta, ympyrä sulkeutuu. Ensin Leinonen pitää lomia ja käy muutamina työpäivinä perehdyttämässä jatkajiaan. Leinonen jää eläkkeelle virallisesti 1.8.2017 oltuaan töissä Porin kaupungilla 39 vuotta.

Yhteistyötä ja ylpeydenaiheita

– Koko työurani on ollut positiivinen, sillä olen saanut työskennellä lasten ja nuorten eteen. Muistan, kun Itä-Porin yläkoulussa käynnistettiin oppilaskunta- ja tukioppilastoimintaa, ja Ruosniemen koulussa järjestettiin ensimmäinen Rukan leirikoulu 1990-luvun alussa. Kummatkin ovat vakiintuneet osaksi koulujen toimintaa, Leinonen muistelee lämmöllä.

Ihmisten puheisiin Leinonen tahtoisi lisätä aimoannoksen positiivisia asioita, sillä hän on huomannut negatiivisten asioiden pulpahtavan useammin pinnalle.

– Meillä on kuitenkin huimasti enemmän onnistuneita koulupäiviä kuin epäonnistuneita, hän muistuttaa.

Toki Leinonenkin on erittäin huolissaan esimerkiksi koulujen sisäilmaongelmista, mutta hän muistaa myös iloita uusista päiväkotitiloista, joita Poriin on saatu lähiaikoina peräti kymmenkunta.

Urallaan Leinonen on päässyt työskentelemään innostuneiden ammattilaisten kanssa. Periaatteenaan hän on pitänyt vuorovaikutteista johtamista, jossa hän voi kulkea samassa porukassa johdettaviensa kanssa. Yhteistyö poikii Leinosen mielestä hedelmää.

– Yhdessä tekemällä saavutetaan voittoja. Muuten käy niin, että ihminen on kaiken keskellä yksin.

Esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä on vapaa-aika- ja kulttuuritoimien kanssa toteutettu nuorisopassi, joka tarjoaa nuorille ilmaisia sisäänpääsyjä muun muassa museoihin, elokuviin ja liikkumaan.

Tuleva eläkeläinen jättää työnsä uutta odottaen

Eläkkeelle jääminen tuntuu Leinosen mukaan "jännältä".

– Kun on 39 vuotta joka aamu lähtenyt töihin, on eläkkeelle jääminen jännää. Olen työskennellyt vastuullisissa tehtävissä, joissa on ollut haasteita ratkottavana koko ajan. Nyt irrottaudun siitä maailmasta.

Eläkepäivät kuluvat lastenlasten ja harrastusten parissa. Leinonen on pelannut 35 vuotta tennistä, ja lisäksi urheiluharrastuksiin kuuluvat kuntosali ja hiihto sekä uusimpana golf. Myös remontointia ja matkustelua on suunnitelmissa.

Leinonen jää kaipaamaan eniten työkavereitaan. Hän kokee työn olevan merkittävä sosiaalisen verkoston luoja. Hän lähettää terveisensä työkavereille:

– On parempia ja huonompia aikoja, mutta eteenpäin mennään koko ajan. Jatketaan ilon kautta ja uskotaan hyvään huomiseen. Kaikilla asioilla on tapana järjestyä.

kuva
Jari Leinonen

Hakusana