Etusivu > Uutiset > 2017 > 05 > Kuukauden Hinku-teko uusiutuvan energian pioneeri Valto Rantamäelle

Kuukauden Hinku-teko uusiutuvan energian pioneeri Valto Rantamäelle

(09.05.2017 16:09 Marika Virtanen / päivitetty 09.05.2017 16:15)

Toukokuun Hinku-teon palkinnonsaajaksi on valittu porilainen Valto Rantamäki. Palkinto tulee päästöjen vähentämisestä ja tiedon jakamisesta.

– Porin Pietniemessä asuva uusiutuvan energian sekä energiansäästön innokas kokeilija on avoin ja avulias uusiutuvan energian puolestapuhuja, joka ottaa mielellään vastaan aiheesta kiinnostuneita kotiinsa ja esittelee taloaan ja energiantuotantoratkaisujaan.
Kokemusperäinen tieto on monelle aurinkoenergiaratkaisuja miettivälle ensiarvoisen tärkeää ja tätä tietoa Rantamäki jakaa auliisti esimerkiksi Energiakävely-tapahtumissa, kertoo Porin kaupungin energiainsinööri Marjo Kekki.

Rantamäen rakennustekniset ratkaisut ja uusiutuvaa energiaa hyödyntävät sähkön- ja lämmöntuotantotavat ovat valtakunnallisestikin edistyksellisiä. Aurinkosähköä, jota tuotetaan noin 3 kWp:n järjestelmällä, varastoidaan akkuihin. Lisäksi rakennuksesta löytyy 5 kW:n tuulivoimala.

– Rantamäen talo liitettiin valtakunnan sähköverkkoon vasta parisen vuotta sitten. Sitä ennen sähkö tuotettiin pelkästään aurinkopaneeleilla ja tuulivoimalalla. Tosin talviaikana sähköä saatiin "lainaksi" naapurilta jatkojohdolla. Lämpöä Rantamäille tuottaa 12 aurinkokeräimen lisäksi puukattila, kuvailee Kekki.

Talon rakennustekniset ratkaisut ovat energiatehokkaita, muun muassa valaistus on toteutettu kokonaan ledeillä. Talon rakentamisen aikaan led-valaistusta ei juuri ollut saatavilla, joten Rantamäki on rakentanut niitä itse. Valaistus on toteutettu 12 voltin järjestelmällä.

– Rantamäen talon rakennus- ja suunnitteluvaiheessa on huomioitu aurinkoenergian aktiivinen ja passiivinen hyödyntämismahdollisuus.

Talossa käytetyt ratkaisut aurinkosähkön ja -lämmön tuottamiseksi ovat persoonallisia, mutta toimivia, toteaa Kekki.

Yleensä lämpöä keräävät aurinkokeräimet ja sähköä tuottavat aurinkopaneelit neuvotaan asentamaan 45 asteen kulmaan kesäauringonsäteilyn tehokkaan keräämisen vuoksi, mutta Rantamäen kotona ne on asennettu lähes pystysuoraan talviaikaisen matalalta paistavan auringon saannin maksimoimiseksi. Aurinkolämmönkeräysjärjestelmä on kesäaikaiseen auringon säteilyyn nähden ylimitoitettu pinta-alaltaan, mutta ylituotannolta suojaa rakennuksen lippa, jolloin keräimien tuotto ei ylitä kulutusta.

Lisätietoja HINKU-teko palkinnosta

kuva

Hakusana