Etusivu > Uutiset > 2017 > 05 > Porin kansallinen kaupunkipuisto täyttää 15 vuotta

Porin kansallinen kaupunkipuisto täyttää 15 vuotta

(05.05.2017 21:49 Marika Virtanen / päivitetty 05.05.2017 21:49)

Lauantaina 6.5. tulee kuluneeksi 15 vuotta Porin kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta. Kansallinen kaupunkipuisto on maankäyttö- ja rakennuslaissa määritelty kaupunkiympäristössä sijaitseva arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden laaja kokonaisuus, jonka säilyttämiseen ja hoitamiseen kaupunki on sitoutunut.

Kansalliset kaupunkipuistot ovat osa kestävää kaupunkisuunnittelua ja -rakentamista. Hakemuksen puiston perustamiseksi tekee kaupunki ja perustamisesta päättää ympäristöministeriö.

Kansallisten kaupunkipuistojen tunnistamisessa ja arvioinnissa ympäristöministeriössä käytetään yhtenäisiä kriteereitä, jotka takaavat kaupungeille tasapuolisen kohtelun ja kaupunkipuistojen valtakunnallisen tason säilymisen. Kriteerit koskevat puistoksi esitettävän alueen sisältöä, laajuutta ja eheyttä, ekologisuutta ja jatkuvuutta sekä kaupunkikeskeisyyttä.

Kokonaisuutta hoidetaan ja kehitetään sen luonnon- ja kulttuuriperinnön arvoja vaalien ja vahvistaen. Kansallinen kaupunkipuisto-verkosto on palkittu Euroopan puutarhaperinneverkoston European Garden Award -tunnustuksella. Verkostoa on esitelty useilla kaupunkisuunnittelun foorumeilla eri puolilla maailmaa.

Vuoteen 2017 mennessä kahdeksaan kaupunkiin on perustettu kansallinen kaupunkipuisto. Porin lisäksi kansallisia kaupunkipuistoja on Forssassa, Hangossa, Heinolassa, Hämeenlinnassa, Kotkassa, Porvoossa ja Turussa. Ympäristöministeriön arvion mukaan Suomessa tulee olemaan yhteensä noin kymmenen kansallista kaupunkipuistoa.

Porin pääkirjastossa 3.-20.5.2017 olevassa näyttelyssä on esillä pieni katsaus kaikkeen siihen, mitä kansalliset kaupunkipuistot pitävät sisällään. Kansallisten kaupunkipuistojen verkostossa kaupungit - ja puistot - täydentävät ja tukevat toisiaan. Jokaisella kaupungilla ja puistolla on oma erityinen merkityksensä yhteisessä kokonaisuudessa. Näyttelyn yhteydessä voi myös vastata kilpailuun, jossa etsitään Suomen parasta puistoa.

Kansallisen kaupunkipuiston 15-vuotispäivää juhlistetaan näyttelyn lisäksi myöhemmin toukokuussa järjestettävässä kirsikkapuiden istutustapahtumassa Hanhipuistossa.


Hakusana