Etusivu > Uutiset > 2017 > 05 > Porin keskusta-alueen elinvoima nousussa

Porin keskusta-alueen elinvoima nousussa

(26.05.2017 12:54 Marika Virtanen / päivitetty 26.05.2017 12:54)

Porin kaupunkikeskustan liiketilapäivitys osoittaa, että keskustan toiminta on pysynyt vakaana. Vertaillessa muihin saman suuruisiin kaupunkeihin Porin elinvoimaluvussa on havaittavissa pientä nousua.

Porin keskusta-alueella on katutasossa ja kauppakeskuksissa 635 yritystä, joista lauantaiyrityksiä on 290 ja arkiyrityksiä 257. Tyhjiä liiketiloja on 73 ja remontissa tai kausiluontoisesti suljettuna 15. Verrattuna viime vuotiseen tilanteeseen, arkiyrityksiä on saatu 10 lisää.

Porin elinvoimaluku on hieman noussut edellisestä vuodesta ollen 2,541. Viime vuonna luku oli 2,518. Nousuun on vaikuttanut tyhjien liiketilojen vähentyminen kolmella.

– Keskustan elinvoima on kaupungille erittäin tärkeä. Harvemmin tulee ajateltua, että kilometrin harpilla Eetunaukiolta sijaitsee yli 5.500 työpaikkaa, toteaa Porin elinkeinopäällikkö Janne Vartia.

Keskustan kehittämisen tueksi Pori on mukana Ympäristöministeriön kehittämishankkeessa yhtenäisen kehittämismallin luomiseksi keskustalle. Lisäksi keskustan tyhjien liiketilojen pop-up toiminnan kehittämiseen on haettu Satakuntaliiton rahoitusta.

– Keskustan kehittämisen eteen tehdään koko ajan töitä. Erilaisten hankkeiden ja kokeilujen avulla katsotaan, miten keskustasta saataisiin vieläkin elinvoimaisempi paikka, kertoo Vartia.

Porin keskustan liiketilojen maantieteellinen painopiste, eli kuuma keskipiste on Itäpuistossa kävelykatualueella, Antinkadun ja Yrjönkadun välissä. Kuumat korttelit sijaitsevat sen välittömässä läheisyydessä. Viimekertaisessa elinvoimalaskennassa Teljäntori ja kauppatori olivat selkeästi kylmempiä.

– Teljäntorin kauppakeskukseen on sijoittunut uusia lauantaiyrityksiä ja kauppatorin ympäristön liiketiloihin on auennut uusia lauantaiyrityksiä. Havaittavissa on selkeä ravintoloiden ja näppiruokapaikkojen buumi. Lisää kaivataan kaikenlaista yritystoimintaa, toivoo Käviksen toiminnanjohtaja Kirsi Sainio-Lehtimäki.

Viimevuotisen elinvoimalaskennan yhteydessä todettiin, että lauantain ilmainen pysäköinti toisi lisää asiakkaita. Maksuton pysäköinti alkoi loppuvuodesta 2016 ja jatkuu edelleen IsoKarhun ja Sokoksen autopaikoilla, BEPOPIN parkkihallissa ja Muotitavaratalo Ratsulan pysäköintitasanteella. Näissä paikoissa voi pysäköidä kahdeksi tunniksi parkkikiekolla.

Kaupunki muutti helmikuussa 2017 Eteläkauppatorin pysäköintipaikat lauantaisin maksuttomiksi yhden tunnin aikarajoitteisiksi kiekkopaikoiksi. Kaupunginhallituksen päättämä kokeilu on voimassa vuoden.

– Yrittäjiltä saadun palautteen mukaan uudet pysäköintijärjestelyt on otettu hyvin vastaan, ja ne ovat vaikuttaneet myönteisesti asiakasmääriin. Etenkin lauantaipäiviksi yrittäjät toivovat edelleen lisää maksuttomia pysäköintipaikkoja, kertoo Sainio-Lehtimäki.

keväällä tehty elinvoimalaskenta toteutettiin Porissa toista kertaa. Toimeksiantajana toimi Porin kaupungin elinkeinotoimi ja se toteutettiin yhteistyössä Käviksen kanssa. Mittaamiseen käytettiin Elävät Kaupunkikeskusta ry:n kehittämää valtakunnallista menetelmää, jossa lasketaan keskustan kivijalan ja kauppakeskusten liiketilat: lauantailiikkeet, ravintolat, arkiyritykset ja tyhjät liiketilat. Mukana oli kaikkiaan 25 kaupunkia.

Kaupunkien elinvoimataulukot


Hakusana