Etusivu > Uutiset > 2017 > 05 > Porin päihdehoitoon hakeutuminen auttoi yli kierteestä – Avoimissa ovissa palvelut esillä

Porin päihdehoitoon hakeutuminen auttoi yli kierteestä – Avoimissa ovissa palvelut esillä

(08.05.2017 09:12 Marika Virtanen / päivitetty 08.05.2017 09:12)

Minulla on ollut elämänhallinta hukassa. Sain masennukseen lääkkeitä ja niiden kanssa elämä lähti täysin käsistä. Poltin pilveä ja käytin paljon alkoholia. Sekakäyttöä. Neljä vuotta sitten tuli ero, sain töistä potkut. Olin systeemin ulkopuolella totaalisesti.

Vuodenvaihteessa kaikki kärjistyi. Naisystävä ja perhe totesivat, että eivät ole enää kanssani tekemisissä, jos sama meno jatkuu. 6-vuotiaan tyttäreni äiti ei antanut nähdä lastani. Kotiin ei ollut enää asiaa. Joulun olin vielä välittämättä asiasta. Olin koittanut itsemurhaa, ollut usein sairaalassa, lukkojen takana sekä psykiatrisessa hoidossa. Tammikuun puolivälissä äitini raahasi minut TYKSiin. Silloin tajusin, kuinka pohjalla olen. Jotain oli tehtävä. Päätin, että nyt saa riittää.

Olin psykiatrisella osastolla kaksi viikkoa. Yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa katsoimme paikkoja, mihin menisin. Tyttäreni asui Porissa ja täältä löytyi sopiva paikka. Veturitallinpolku 4. Olin kaksi tai kolme viikkoa katkaisussa. Sen jälkeen siirryin kuukaudeksi kuntoutusyksikköön. Tuona aikana jahkaannuin myös nimettömien narkomaanien ryhmiin. Siellä on itsehoitoa, vertaistukea, terapiaa. Asutaan muiden kanssa yhdessä.

Vieroitusoireet ovat hoidon alussa kovia. Tulee ohilaukaus-päiviä, jolloin ei huvita tehdä mitään. Täällä sain olla rauhassa ja vain syödä, jos siltä tuntui. Monessa paikassa se ei mene samalla tavalla.

Elämä alkoi kulkea. Tein päätöksen, että katkaisen kaiken yhteyden kotipuoleen. Otin Facebookin pois ja vaihdoin puhelinnumeron. Haimme vuokra-asunnon Porista ja muutin sinne. Olin viikon kotona ja aloitin kuukauden kuntoutumiskurssin. Nyt, kun kuntoutuminen on loppu, on kontaktikäyntejä A-klinikan kanssa.

Elämä on taistelua päivästä toiseen. Päivisin on tekemistä, mikä auttaa pysymään kuivilla. Aiemmissa paikoissa katkaisu ei ole onnistunut. Olen jatkanut samaa rataa muutaman päivän tai viikon päästä. En tiedä, oliko tässä paikassa kyseessä henkilökemiat vai kova oma tahto. Kuitenkin nyt onnistuin. Tykkäsin hoidosta. Se oli hyvin henkilökohtaista.


Kannatan katkaisuhoitoa, jos homma ei pysy omissa käsissä. Siellä pidetään huolta. Jos vain itse haluat, asiat saadaan hoidettua.
Tarinan kertonut mieshenkilö on kokemusasiantuntijana mukana psykososiaalisissa laitospalveluissa järjestettävissä avoimissa ovissa 10. toukokuuta kello 12.00-15.30. Paikan päällä pääsee tutustumaan katkaisuhoitoon sekä kuntoutumisyksikön ja kuntoutumiskurssin toimintaan kahvittelun lomassa. Osoite on Veturitallinpolku 4.

– Haluamme tehdä paikkaa tunnetuksi ja madaltaa kynnystä hoitoon hakeutumisessa. Ovet ovat avoinna kaikille asiasta kiinnostuneille. Monilla on ennakkoluuloja paikasta, vaikka asiakkaat todellisuudessa ovat kaikista yhteiskuntaluokista. Tiloihin pääsee tutustumaan pienin rajoituksin, jotta salassapito- ja vaitiolovelvollisuus turvataan asiakkaiden osalta, kertoo psykososiaalisten laitospalveluiden esimies Helena Santahuhta.


Hakusana