Etusivu > Uutiset > 2017 > 05 > Pori ottaa edelläkävijänä käyttöön kamerakopterin rakennusten kuvaamiseen

Pori ottaa edelläkävijänä käyttöön kamerakopterin rakennusten kuvaamiseen

(23.05.2017 08:01 Elli-Mari Sulonen / päivitetty 23.05.2017 08:01)

Porin kaupungin palveluliikelaitos on ottanut käyttöön ensimmäisten kuntien joukossa kauko-ohjattavan miehittämättömän ilma-aluksen eli drone-kopterin. Sen yksityiskohtaista ilmakuvausta hyödynnetään rakennusten kunnonvalvonnassa.

Pori aikoo ensimmäisenä kuntana hyödyntää myös kopterin älykästä lentotilaa paikkatietojärjestelmässä. Kopterilla saadaan otettua kiinteistöistä kattavia kuvasarjoja, joista muodostetaan 3D-malleja paikkatietojärjestelmään. 3D-mallit ovat liitettävissä karttapohjiin, joista ne ovat mahdollisesti tulevaisuudessa kaupunkilaistenkin käytössä. Aineiston ja kopterin hyödyntämistä on kartoitettu myös kaupungin muissa toiminnoissa.

– Digitalisaatio tuo organisaatiollemme merkittäviä hyötyjä. Voimme kehittää toimintaamme kokonaisvaltaisesti ja samalla saamme teknologiasta aivan uudenlaista lisäarvoa. Jatkossa resurssit eivät tule lisääntymään, joten on pakko pohtia tuottavuuden lisäämistä teknologian avulla, palveluliikelaitoksen johtaja Marjukka Palin sanoo.

Palveluliikelaitoksen hoidettavana on useita satoja kiinteistöjä ympäri Poria, joiden vuosittaisiin tarkistuksiin kuuluvat muun muassa vesikattojen, julkisivujen ja kattoturvallisuustuotteiden kunnonvalvonta. Uuden kopterin myötä paranevat paitsi tuottavuus ja työn laatu myös työturvallisuus, kun työskentely rakennusten katoilla vähenee.

Kopteria ohjataan maasta käsin kauko-ohjaimella ja sillä otetaan kuvia tutkittavista kohteista.

– Kopteri nopeuttaa työntekoamme huomattavasti. Sen avulla voimme myös kuvata merkittävästi aiempaa enemmän ja kuva-arkistosta seurata rakennusten kunnon muuttumista, Palveluliikelaitoksen kiinteistönhoitopäällikkö Mikko Viitala kertoo.

– Digitalisaation mahdollisuudet ja hyödyt ovat rajattomat. Toisaalta on muistettava, että työmme on luonteeltaan sellaista käsillä tekemistä, mitä ei keinoäly tai robotti voi koskaan korvata, Palin täydentää.

Lentotyötoimintaa ohjaavat Trafin asettamat vaatimukset sekä ohjeet. Porissa lentokentän välitön läheisyys asettaa omat rajansa toiminnalle. Lentokentän turva-alueella eli 5 km säteellä lentokentästä on miehittämättömillä ilma-aluksilla lentäminen kielletty kokonaan. Monet kaupungin kiinteistöt kuitenkin sijaitsevat tällä alueella, jolloin lentäminen koordinoidaan lennonjohtotornin kanssa niin, ettei se aiheuta riskejä muulle liikenteelle.

kuva


kuva

Drone-kopteria ohjataan kauko-ohjaimella maasta käsin. Kuvat: Kustic Oy / Aki Vuorinen


Hakusana