Etusivu > Uutiset > 2017 > 05 > SuomiAreenalle uutuuslava: Opiskelijoiden arkkitehtikisan voittajateos nousee Porin keskustaan

SuomiAreenalle uutuuslava: Opiskelijoiden arkkitehtikisan voittajateos nousee Porin keskustaan

(24.05.2017 10:13 Elli-Mari Sulonen / päivitetty 24.05.2017 10:14)

Stora Enso ja Aalto-yliopisto rakentavat uuden lavan SuomiAreenalle. Aika-lavaksi nimetty teos valittiin voittajaksi Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoille suunnatussa kisassa. SuomiAreenan yhtenä päälavana toimiva tilataideteos rakennetaan Gallen-Kallelankadulle Poriin SuomiAreena-viikon ajaksi.

Opiskelijoiden suunnitteleman tunnelimaisen lavan sisällä kurkistetaan satavuotiaan Suomen villeimpiin tulevaisuuskuviin eikä viikon aikana lavalla nähdä yhtäkään perinteistä paneelikeskustelua.

– Lava tulee olemaan yksi SuomiAreena-viikon helmistä. Lavalla nähdään kokkausta, innovaatioita, avantouinteja, pitchausta, hackathoneja sekä kavalkadi Suomi100:n mielenkiintoisimpia projekteja, paljastaa SuomiAreenan vastaava tuottaja Mari Haavisto.

Sadan tunnin haasteesta lavaksi

Projekti lähti käyntiin, kun Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen opiskelijoille annettiin sadan tunnin haaste suunnitella lava viilupuusta. Suunnitelmasta haluttiin arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja oivaltava kokonaisuus, joka täyttää SuomiAreena-tapahtuman tekniset vaatimukset. Ideakilpailun voittivat maisema-arkkitehtuurin opiskelijat Antti Hannula ja Antti Rantamäki.

– Koulutamme Aalto-yliopistossa muutoksentekijöitä, jotka pystyvät näkemään ja yhdistämään tiedettä, taidetta ja taloutta uudella tavalla. Aalto arvioitiin juuri maailman 55 innovatiivisimman nousevan yliopiston joukkoon, ja se on tiiviisti yhteydessä yritysten ja muun yhteiskunnan kanssa. Tämä SuomiAreenalle rakennettava Aika-lava on merkkiteos, joka ilmentää arvojamme ja tapaamme toimia, kertoo Eero Eloranta, Aalto-yliopiston opetuksen vararehtori.

Lavan sisään mahtuu kahdeksan linja-autoa

Sokos Hotel Vaakunan eteen sijoitettavan lavan rungon muodostavat viisikymmentä viilupuukehää, joiden sata jalkaa symboloivat Suomen itsenäisyyden aikaa. Aika-lavan pinta-ala on lähes 300 neliömetriä ja sen sisään mahtuisi kahdeksan linja-autoa. Lavan rakennusmateriaalina on Stora Enson suomalainen LVL-viilupuu. Lavan katteena on käytetty valoa läpäisevää profiililasia.

– Me Stora Ensossa haluamme edistää uusiutuvien materiaalien käyttöä ja näyttää mihin puu pystyy. Olemme suunnitelleet ja osallistuneet useisiin tapahtumiin juhlistaaksemme satavuotiasta Suomea, ja SuomiAreenassa olemme mukana kertomassa puurakentamisen mahdollisuuksista sekä muista uusiutuvista ratkaisuistamme. Tämä Aika-lava toteutetaan juhlavuoden hengessä yhdessä Aalto-yliopiston kanssa käyttämällä korkeatasoista suomalaista puumateriaalia sekä suunnittelu- ja työstöosaamista, sanoo Seppo Parvi, Stora Enson talousjohtaja ja Suomen maajohtaja.

Lava rikastuttamaan opiskelijaelämää

Kierrätysteema on otettu huomioon myös lavan sijoittamisessa SuomiAreenan päätyttyä, jolloin Aika-lava siirretään Aalto-yliopiston kampukselle Espoon Otaniemeen elävän kampuksen keskustaan rikastuttamaan niin opiskelija- kuin muutakin elämää.

kuva

kuva

Havainnekuvia Aika-lavasta. Kuvat on laadittu luonnosten pohjalta eivätkä ne välttämättä
vastaa täysin lopullista ulkonäköä ja rakennetta.
Kuvat: Antti Hannula ja Antti Rantamäki


Hakusana