Etusivu > Uutiset > 2017 > 05 > Terttu Nordman uudistaa Satakuntaa sote-alan edelläkävijäksi

Terttu Nordman uudistaa Satakuntaa sote-alan edelläkävijäksi

(10.05.2017 13:25 Elli-Mari Sulonen / päivitetty 17.05.2017 12:47)

Porin kaupungin 1.6. voimaan astuvat viisi toimialaa supistuvat vuoden 2018 lopussa neljään, kun perusturvan toimiala siirtyy maakunnalle. Muutosta valmistellaan Satasote-organisaatiossa.

Porin kaupungin perusturvajohtaja sekä Satasoten muutosjohtaja Terttu Nordman on innoissaan uudistuksesta.

– Muutos on tervetullut kaikille, nyt on aika ravistella vanhat rakenteet uuteen uskoon. Hallintolaatikot ovat menneisyyttä, sillä uudistus tehdään asiakas ja hänen tarpeensa edellä.

Henkilökohtaisesti Nordmanin tavoitteena on laittaa "kaikki paukut" muutoksen johtamiseen onnistuneesti. Perusturvalle hän nimeää tehtäväksi olla luotettava, kaikkien käytössä oleva toimija, joka auttaa ihmisiä kaikissa elämäntilanteissa.

Työtilanteesta hän ei ole huolissaan, sillä asiakkaat säilyvät kuten ennenkin, vaikka työnantaja muuttuu. Kaiken kaikkiaan Porissa ja ympäristössä on Nordmanin mukaan positiivinen suhtautuminen muutokseen.

– Satakunnassa halutaan olla uudistuksen kärjessä.

Satasoten vahvuutena on osallistaminen. Niin henkilöstö kuin kuntalaisetkin ovat päässeet osallistumaan muutoksen suunnitteluun. Satasote on järjestänyt palautteenantoa varten erilaisia sähköisiä mahdollisuuksia sekä tilaisuuksia, kuten kuntakierroksia.

– Haluamme kuulla henkilöstön ja asiakkaiden mielipiteitä mahdollisimman laajasti ja testata eri palveluja heidän kanssaan. Olemme saaneet osallistamisesta paljon hyvää palautetta, Nordman kertoo.

Moniammatillisesta sote-harjoittelukeskuksesta Satakunnan juttu?

Nordmanin mielestä Pori tunnetaan erityisesti SuomiAreenan ja Pori Jazzin kesäkaupunkina, mutta Satakunnalta puuttuu yhteinen "juttu". Satasoten kuntakierroksilla on tätä yritetty selvittää, ja Nordman toivoo edelleen lisää yhteistyötä sen löytämiseksi. Yhteinen juttu tiivistäisi kuntia lähemmäs toisiaan.

Tulevaisuuden Satakunnassa Nordman näkee lisää asukkaita ja muuttovoittoa sekä laajoja ja moniammatillisia opiskelumahdollisuuksia. Hän uskoo monialaisen opetuksen tuovan toivottua yhteistyötä esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan opiskeluun.

Nordmanin haaveena on saada Satakuntaan sosiaali- ja terveysalan oma "outlet". Se olisi työssäoppimis- ja harjoittelukeskus, jossa olisi opiskelijoita eri kouluista. Palveluja saisi opiskelijatyönä edullisemmin, ja opiskelijat oppisivat kokonaisvaltaista hoitamista ja tulisivat tutuiksi eri osaajien kanssa jo opintovaiheessa.

– Formuloissa vaihdetaan renkaat muutamassa sekunnissa, koska eri asioiden asiantuntijat toimivat saumattomassa yhteistyössä. Outlet toisi sosiaali- ja terveyspalveluihin saman ajatuksen. Yhteistyö toimii, koska kaikki tietävät mitä muut tekevät ja asiakas saisi palvelun kerralla. Asiakas voisi esimerkiksi tavata lääkärin ja sosiaalityöntekijän sekä huollattaa hiuksensa ja mennä vielä jalkahoitoon samalla kertaa, Nordman suunnittelee.

Vastaavaa mallia ei ole Suomessa vielä tehty. Tulevaisuudessa nähdään, onko Satakunta tässäkin edelläkävijä.

Porin organisaatiouudistus astuu voimaan 1.6.2017. Samana päivänä uudet toimialajohtajat aloittavat työnsä. Uusia toimialoja on viisi. Ympäristö- ja lupapalveluiden toimialajohtajana aloittaa Ulla-Kirsikka Vainio, sivistyksen toimialajohtajana Esa Kohtamäki, teknisen toimialan johtajana Marko Kilpeläinen, konsernihallinnon toimialajohtajana Lauri Kilkku ja SOTE-toimialan johtajana jatkaa Terttu Nordman.


Hakusana