Etusivu > Uutiset > 2017 > 06 > Alpakat ovat tavattavissa Kirjurinluodossa

Alpakat ovat tavattavissa Kirjurinluodossa

(12.06.2017 11:44 Marika Virtanen / päivitetty 12.06.2017 11:44)

Kolme alpakkaa; Oliver Suuri, Edward ja Lillan ovat saapuneet Kirjurinluotoon. Karvakaverukset majailevat Kirjurinluodontien varrella vehreässä aitauksessa.

Alpakoita on kahta rotua, huacaya ja suri. Kirjurinluodon alpakat ovat rodultaan huacayoja. Väritykseltään vaalea ja nuorin alpakka on nimeltään Lillan. Utelias tyttö on vuoden vanha ja tutustuu ensimmäistä kertaa Kirjuriin. Tummakarvaiset pojat ovat nimeltään Oliver Suuri sekä Edward. Oliver Suuri on nimensä mukaisesti tavallista kookkaampi alpakka, iältään 7-vuotias ja luonteeltaan kiltti sekä hiukan arka. 8-vuotias Edward on joukon vanhin ja lauman tiedustelija.

– Jos jotain erikoista tapahtuu ja lauma kerääntyy kasaan, Edward lähtee tutkimaan, mistä on kyse. Edward on jonkinlainen lauman suojelija, kertovat alpakat omistavat Maarit ja Petri Uusi-Kerttula.

Harjavallassa Villa Alpakka -tilaa pitävät omistajat kuvailevat alpakoiden elekielen olevan mielenkiintoinen ja vahva. Laji on alkukantainen, eikä sitä ole helppo kesyttää.

– Aina mennään alpakan ehdoilla. Meillä on ollut alpakoita 11-vuotta ja ne poikkeavat perinteisistä kotieläimistä. Esimerkiksi lammas kesyyntyy nopeasti, alpakka ei. Huomaa, että kesän täällä Kirjurinluodossa olleet alpakat ovat kesympiä kuin muut, toteavat omistajat.
Kirjurinluodon eläimet kiinnostavat yleisöä ja ensimmäiset katsojat saapuivat heti ihastelemaan alpakoita. Veljekset Topi ja Tatu Pinola sekä heidän serkkunsa Ahti Heinekari kävivät jo sunnuntaina etsimässä alpakoita.

– Alpakoita on kiva käydä katsomassa ja ruokkimassa. Tulemme pian taas uudelleen, pojat toteavat.

Eläimiä saa ruokkia ainoastaan aitauksen vierestä nypittävällä ruoholla tai voikukanlehdillä. Muutoin ruokinnasta vastaa eläinten hoitajat.
Kirjurinluodon eläinkattaus on nyt valmis. Pihlavaan Kiviaidantien varteen, Pormestarinluotoon Messukadun varteen ja Harmaalinnan Harmaalinnantien varteen tulee vielä ennen juhannusta lampaita.

kuva Ahti, Topi ja Tatu ruokkivat mielellään alpakoita. Kuva: Porin kaupunki/Marika Virtanen


Hakusana