Etusivu > Uutiset > 2017 > 06 > Jyrsijähavaintoja eri puolilla kaupunkia

Jyrsijähavaintoja eri puolilla kaupunkia

(16.06.2017 11:50 Merika Lanne / päivitetty 16.06.2017 11:51)

Asukkaat ovat ottaneet yhteyttä kaupunkiin useita kertoja, koska jyrsijöitä näkyy kotipihoissa. Suomessa tavataan noin parikymmentä eri jyrsijälajia, yleisimpiä niistä ovat rotat ja hiiret. Rottien ja hiirten lisääntymistä ja lukumäärää säätelee ravinto ja suojaisat pesäpaikat. Melko usein ongelmia alkaa esiintyä eläinten päästessä käsiksi huonosti hoidettuun kompostiin, liian täyteen jäteastiaan tai lintujen ruokintapaikan ruokiin.

Kiinteistön jätehuolto kuntoon

Rotat on helppo pitää poissa kiinteistöiltä huolehtimalla jätteiden säilytyksestä asianmukaisesti, koska rottien torjunnassa ennaltaehkäisy on kaiken A ja O. Tärkeintä on rottien ravinnonsaannin estäminen.

Jäteastian on oltava ehjä ja jäteastian kansi on suljettava kunnolla. Ruokajäte hävitetään suljetuissa muovipusseissa sekajätteen mukana tai kompostoidaan umpinaisessa kompostorissa. Ruokajätteen kompostorissa pitää olla umpinainen pohja, seinät ja tiiviisti suljettava kansi. Ilmanvaihtoaukot tarvitaan, mutta ne ovat liian suuret, jos kärpänen mahtuu lentämään aukoista sisälle kompostoriin. Mitään syötäväksi kelpaavaa ei saa laittaa avonaiseen puutarhajätekompostiin, ei edes perunoiden kuoria tai rupisia omenia.

kuva

Rakennustyömailla esiintyy rakennusvaiheissa joskus rottia. Tämä johtuu osaksi siitä, että maankaivuun yhteydessä niiden vanhat asuinpaikat tulevat häirityksi varsinkin jos kohde on uudisrakennusalue. Rakennustyömailla on usein saatavilla helppoa ruokaa (eväät ja jätteet) sekä rottien suojapaikkoja (lautataapeleita).

Rotat saattavat liikkua päivässä useita satoja metrejä hakiessaan ruokaa, sekä kilometrejä uusia asuinpaikkoja hakiessaan.

Jyrsijöiden karkoittaminen

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistönhaltija on velvollinen hävittämään rotat, hiiret ja muut haittaeläimet. Ryhdyttäessä rotan hävittämiseen kemiallisilla torjunta-aineilla on syötit sijoitettava erityisiin syöttilaatikoihin tai muuten suojattava niin, ettei niistä aiheudu vaaraa lapsille, kotieläimille eikä luonnonvaraisille eläimille.

Omakotialueella kannattaa puhua naapurien kanssa ja ryhtyä torjuntatoimiin samanaikaisesti.


Hakusana