Etusivu > Uutiset > 2017 > 06 > Pelargonipäivä avaa heinäkuun rakennuskulttuuritalo Toivossa

Pelargonipäivä avaa heinäkuun rakennuskulttuuritalo Toivossa

(30.06.2017 15:35 Elli-Mari Sulonen / päivitetty 30.06.2017 15:35)

Lauantaina 1.7. klo 10-15 pelargoniharrastajat ja Rakennuskulttuuritalo Toivo järjestävät pelargonipäivän Toivon ja Korsmanin talon pihapiirissä (Varvinkatu 19, Pori). Ohjelmassa on muun muassa pelargoninäyttely, neuvontaa, tunnistusta, esitelmiä pelargoneista sekä Suomen kaunein pelargoni -kilpailu.

kuva Kuva: Rakennuskulttuuritalo Toivo / Satakunnan Museo
Lähes kaikki uskovat tietävänsä, minkä näköinen kasvi pelargoni on. Se punainen tai vaaleanpunainen kukka, joka kukki mummon ikkunalla ja josta jaettiin pistokkaita tutuille ja tuntemattomille, sukulaisille ja naapureille. Se on kuulunut puutalojemme historiaan jo pari sataa vuotta ja on yhä tänä päivänä yksi ostetuimmista kesäkukista. Pelargonium-suku on melko ainutlaatuinen. Kun monissa muissa kasvisuvuissa on usein vain muutamia tai kymmeniä lajeja ja lajikkeita, on pelargoniumeissa noin 300 luonnonlajia ja jalostettuja muotoja eli lajikkeita jo yli 7000. Oman lisänsä tuo mutaatioiden runsas esiintyminen.


Pelargoniluennot

Pelargonipäivän luennoitsija on pelargonitutkija, biologi, hortonomi, Flora Draveng (FL, MMM; ks. www.floradraveng.se), jonka väitöskirja pelargoneista on tekeillä Helsingin yliopistoon. Draveng on työskennellyt yli 30 vuotta puutarhojen kanssa, mm. tutkijana, yliopistonopettajana, kasvinjalostajana, kirjoittajana ja valokuvaajana. Jo vuonna 1978 Draveng julkaisi kirjan Kiehtovat Pelargonit. Hän on pelargonipiireissä sekä Pohjoismaissa että myös mm. Englannissa hyvin tunnettu ja mm. Ruotsin pelargoniyhdistyksen Svenska pelargonsällskapetinkunniajäsen.

Pelargoninäyttely
Pelargoninäyttelyssä on esillä kymmenittäin erilaisia, nimellisiä pelargoneja, mukana erikoisuuksia ja jopa harvinaisuuksia.

Pelargoni kukka-asetelmissa -näyttely
Pelargonin käyttö kukka-asetelmissa on haastava tehtävä alan ammattilaisillekin. Näyttelyn sidonnoissa on vähintään 80 % pelargonia.

Neuvontaa, työnäytteitä ja tunnistusta
Flora Draveng sekä muut alan harrastajat ja ammattilaiset antavat pelargonipäivässä opastusta ja neuvontaa pelargonien kasvatuksesta ja hoidosta.

Suomen kaunein pelargoni -kilpailu
Onko sinulla mahdollisesti Suomen kaunein pelargoni? Ilmoittaudu ja osallistu kisaan Auli Ketolalle p. 050 3485800 tai suomen@pelargoniyhdistys.fi

Pistokkaita ja siemeniä
Pihalla myynnissä erikoispelargonien pistokkaita ja siemeniä, myös sellaisia, joita ei aina Suomesta helpolla löydy.

Ohjelma
klo 10.00Seija Takala: opastettu kiertokävely pelargoninäyttelyssä
klo 11.00 Flora Draveng (FL, MMM): Pelargonit, viljellyt ja villit -alkuosa
klo 12.00 Seija Takala: opastettu kiertokävely pelargoninäyttelyssä
klo 13.00 Flora Draveng (FL, MMM): Pelargonit, viljellyt ja villit -luento jatkuu
klo 14.00 Suomen kaunein pelargoni –kilpailun äänestys päättyy
klo 14.30 Suomen kaunein pelargoni julkistetaan
klo 15.00 Tapahtuma päättyy
klo 15.05 Suomen Pelargoniyhdistyksen vuosikokous. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan!

Puffetti: Porin Nuormartat


Hakusana