Etusivu > Uutiset > 2017 > 06 > Preiviikinlahden saariston kasvillisuus muuttuu maankohoamisen takia

Preiviikinlahden saariston kasvillisuus muuttuu maankohoamisen takia

(13.06.2017 08:22 Marika Virtanen / päivitetty 13.06.2017 08:22)

Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelujen julkaisusarjassa on ilmestynyt Preiviikinlahden saariston kasvisto ja kasvillisuus -julkaisu, jonka on kirjoittanut FT, kasvitieteilijä Heli Jutila. Työ on 26 vuoden pituisen kartoituksen tulos ja yksityiskohtainen katsaus kunkin saaren kasvistoon ja kasvillisuuteen sekä siinä tapahtuneeseen muutokseen.

Preiviikinlahden saaristo tarjoaa monimuotoisen kokoelman erilaisia luontotyyppejä rannalta, kedoille, nummille, metsään ja soille. Rantojen kasvillisuuden määräävä tekijä on veden korkeuden vaihtelu. Preiviikinlahden edustan saarien rannat ovat karkearakeisten maalajien luonnehtimia ja kasvillisuus on varsin mosaiikkista.

Putkilokasvien esiintymistä ja kasvillisuutta tutkittiin 45:llä Preiviikinlahden saarella vuodesta 1991 vuoteen 2016. Jokaisella saarella käytiin tutkimusmielessä ainakin kerran ja parhailla jopa 13 kertaa.

Preiviikinlahden kasvillisuusselvitys toimii tietopankkina saarilla vierailijoille. Jos vierailija kiinnostuu enemmän kasvien tutkimisesta, selvityksen perusteella on helpompi etsiä ja tunnistaa saariston lajeja.

Lisätietoja

Julkaisua voi lukea verkossa

kuva Puskurin saarella on karua kuivaa niittyä ja nummea. Nummilla kasvaa metsälauhaa, poronjäkälää ja variksenmarjaa. Vuosien saatossa katajat valtaavat nummen ja nummi peittyy metsäksi. Kuva Heli Jutila.Hakusana