Etusivu > Uutiset > 2017 > 08 > Nuorisopassilla ilmaiseksi vapaa-ajan toimintaan ja harrastuksiin

Nuorisopassilla ilmaiseksi vapaa-ajan toimintaan ja harrastuksiin

(15.08.2017 08:26 Elli-Mari Sulonen / päivitetty 15.08.2017 08:32)

Nuorisopassin porilainen malli edistää koululaisten hyvinvointia. Tänä lukuvuotena uutena myös kuudesluokkalaiset pääsevät hyötymään ilmaisista uintikerroista seiskaluokkalaisten lisäksi.

– Käytännössä oppilaalle tehdään oma uintiranneke, johon ladataan lukuvuoden voimassa olevat uintikerrat. Uintikertoja on kaikkiaan 43 eli yksi jokaista lukuvuoden viikkoa kohden. Vapaa-aikaviraston tavoitteena on uintiedun avulla saada mahdollisimman moni porilaisoppilas omaksumaan liikunnallisen elämäntavan, toivoo liikunta- ja nuorisoyksikön johtaja Kimmo Rinne.

– Nuorisopassien tavoitteena on lisätä nuorten keskuudessa harrastamista, liikkumista ja kulttuurituntemusta, ja sitä kautta myös nuorten osallisuutta porilaiseen arkielämään, sanoo sivistystoimialan suunnittelija Kirsi Nuorsaari.

Nuorisopasseilla opiskelijat voivat osallistua ilmaiseksi erilaisiin vapaa-ajan toimintoihin ja harrastuksiin. Nuorisovaltuusto on tehnyt selvityksiä, mitä passeihin halutaan.

– Me aikuiset emme välttämättä tiedä, miten, kenen kanssa tai millaisessa seurassa nuoret haluavat liikkua. Nuorisopassi mahdollistaa tuen nuoren itsensä valitsemalle liikuntamuodolle. Lasten ja nuorten ääni on hyvä saada kuuluviin myös liikuntapalveluiden suunnittelussa ja toteuttamisessa. Hallinnontasolla nuorisopassi osoittaa ketteryyttä ja suurempaa valinnanmahdollisuutta kuin perinteiset tavat tukea eri-ikäisten kuntalaisten liikkumista, kuvailee opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylitarkastaja Sari Virta.

Muissa kaupungeissa kulttuuri tai vapaa-aika jakaa passeja. Porissa lähdettiin liikkeelle siitä, että passit jaetaan kouluissa kaikille oppilaille.

– Tämä on pitkälti vaikuttanut meidän onnistumiseemme, toteaa Rinne.

Osa käyttökohteista liittyy suoraan kaupungin itse tuottamiin palveluihin, osa on toteutettu yhteistyössä eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Suosituimpia palveluja ovat olleet maksuttomat sisäänpääsyt mihin tahansa Porin Teatterin näytökseen, uimahalliin, kuntosalille ja Ässien peliin, elokuvaliput sekä linja-autoliput.

– Lasten ja nuorten kannustaminen harrastamaan ja erityisesti liikkumaan on tärkeää. Monissa yhteyksissä on myös todettu tarpeen perheiden tukemiseen olevan iso. Nuorisopassit vastaavat hienosti tähän haasteeseen. Kuninkaanhaan koulun lukuvuoden 16-17 kokemusten perusteella maksuttomat uimahallikäynnit innostivat joukon oppilaita käymään uimahallissa säännöllisesti. Asiasta innostuivat etenkin pojat. Yhden oppilaan kommentin perusteella uintimahdollisuus oli "parasta mitä hänelle on sattunut". Huoltajana, rehtorina ja nyt opetuspäällikkönä olen iloinen tästä mahdollisuudesta, kertoo opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikainen.

Seitsemäsluokkalaisten passin nimi on Tiäksää-passi, kahdeksasluokkalaisilla Ekstiä-passi ja ysiluokkalaisilla Kaistiät-passi. Passi on toiminut ennen paperisena versiona, mutta nyt sähköisenä. Passi ladataan oppilaiden omaan älypuhelimeen. Mikäli oppilaalla ei ole internetyhteyttä puhelimessa, hän voi ladata passin koulun langattomassa verkossa. Myös pahviversion saa tarvittaessa.

Passien kaikki edut löytyvät osoitteesta: http://www.pori.fi/lapsetjanuoret/nuorisopassit.html

kuva


Hakusana