Etusivu > Uutiset > 2017 > 08 > Pori palasi kymppikerhoon

Pori palasi kymppikerhoon

(24.08.2017 10:08 Elli-Mari Sulonen / päivitetty 24.08.2017 10:17)

Porin väkiluku ohitti Kouvolan heinäkuun lopussa 2017. Pori kuuluu asukasluvultaan jälleen Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukkoon. Porin väkiluku oli heinäkuun lopussa 84 818 ja Kouvolan 84 798. Kouvola nousi Porin ohi monikuntaliitoksen ansiosta vuonna 2009.

Alueen koko on yksi kilpailukyky- ja vetovoimatekijä kaupunkien välisessä kilpailussa. Porin mainekuvan ja tulevan kehityksen kannalta on tärkeää, että kaupunki kuuluu kymmenen suurimman kaupungin joukkoon.

– Tämä on tärkeä konkreettinen ja henkinen askel monin eri tavoin. Porin ääni tulee paremmin kuuluviin edunajamisessa. Pori pääsee nykyistä enemmän mukaan kansallisesti merkittäviin neuvottelukuntiin, jaostoihin ja muihin ryhmiin, kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen iloitsee.

Lisäksi kymmenen suurimman kaupungin joukkoon kuuluminen tuo näkyvyyttä.

– Tavallisen porilaisen arkeen paluu ei vaikuta konkreettisesti, mutta on äärimmäisen tärkeää kaupungin ja koko alueen tulevaisuususkon kannalta, että meidät noteerataan jälleen, Porin kaupungin kehittämispäällikkö Timo Aro kertoo.

Pori on lähestynyt Kouvolan väkilukua koko 2000-luvun ajan. Kouvola oli Poria edellä noin 7000 asukasta vuonna 2010 ja vielä 3000 asukasta vuonna 2010, mutta ero on kaventunut vuosi vuodelta. Molempien kaupunkien luvuissa on otettu takautuvasti huomioon kuntaliitokset.

Porin asema kymmenen suurimman kaupungin joukossa on kohtuullisen vakaa molempiin suuntiin. Kuopio on 9:nneksi suurin kaupunki, mutta on jo noin 32 400 asukasta Porin edellä. Porin jäljessä ovat Kouvolan lisäksi Joensuu ja Lappeenranta. Porin etumatka Joensuuhun on noin 10 000 henkilöä ja Lappeenrantaan noin 12 500 henkilöä.

Porin väestökehitys on kymppikerhoon palaamisesta huolimatta alivireinen. Porin väestökehityksen haasteena on useiden muiden kuntien tavoin syntyvyyden aleneminen ja kuolleisuuden kasvu. Porin luonnollinen väestönlisäys on ollut negatiivinen pitkään, mutta viime vuosien kehitys on ollut erittäin huolestuttavaa. Porin väestönkehitystä tasapainottaa tällä hetkellä muuttoliike erityisesti ulkomailta.

kuva
kuvaHakusana