Etusivu > Uutiset > 2017 > 08 > Yyterin testilaituri on liikkunut tuulessa

Yyterin testilaituri on liikkunut tuulessa

(31.08.2017 11:09 Marika Virtanen / päivitetty 31.08.2017 11:09)

Viimeisen parin viikon aikana esiintyneet voimakkaat tuulet ja aallokko ovat saaneet Yyteriin laitetun testilaiturin irtoamaan toisesta reunasta paikaltaan. Se on liikkunut jonkin matkaa rantaan päin.

– Tapahtunut osoittaa sen, miten haastavista olosuhteista on kyse, kun Yyteriin suunnitellaan suurta rakennelmaa. Huolellinen suunnittelu ja rakenteiden testaaminen ovat äärimmäisen tärkeitä, sanoo erityisasiantuntija Matti Lankiniemi Porin kaupungilta.

Testilaituria painoineen on tarkoitus käyttää apuna selvitettäessä hiekan ja veden virtaamissa tapahtuvia muutoksia sekä kestävyyttä vaativissa olosuhteissa. Pysyvän laiturin tekeminen Yyterin edustalle on suuri investointi ja sen on kestettävä erilaiset sääolosuhteet.

– Kaupunki selvittää yhdessä valitun konsulttitoimiston kanssa irronneen testilaiturin käytettävyyttä jatkotesteihin tai uusien, erilaisten rakennelmien tekemistä alueelle, toteaa Lankiniemi.

Yyterin edustalle on suunniteltu rakennettavan 300-400 metriä pitkä laituri. Porin kaupunki asensi elokuun alussa Yyterin rannalle noin 150 metrin päähän rantaviivasta testilaiturin Natura-arviointia varten. Kahdesta osasta koostuva 30 metriä pitkä ja kolme metriä leveä raskasponttoonilaituri kiinnitettiin meren pohjaan useiden tonnien painoisilla betonilaatoilla.

kuva Yyteriin laitettu koelaituri on irronnut toisesta päästä. Kuva: Porin kaupunki/Matti Lankiniemi


Hakusana