Etusivu > Uutiset > 2017 > 09 > Hyppää pyörän selkään – perjantaina autojen vapaapäivä

Hyppää pyörän selkään – perjantaina autojen vapaapäivä

(21.09.2017 13:21 Elli-Mari Sulonen / päivitetty 21.09.2017 15:42)

Pyöräily tekee hyvää niin omalle terveydelle kuin ilmastolle, jos vaihtoehtona olisi polttoaineella liikkuva kulkuväline. Hinku-kuntana Pori kannustaa päästöttömään liikkumiseen.

Pori on liittynyt hiilineutraalit kunnat (HINKU) -verkostoon ja tavoittelee 80 prosentin päästövähenemää vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 lähtötasosta. Liikenteen aiheuttamat päästöt edustavat noin 30 prosenttia Porin kokonaispäästöstä. Liikenteen päästöjä voidaan vähentää muun muassa taloudellisella ajolla, joukkoliikennettä lisäämällä tai siirtymällä käyttämään sähkö- ja biokaasuautoja, mutta ylivoimaisesti paras keino liikenteenpäästöjen vähentämiseen on liikkua polkupyörällä tai jalan.

Pyöräily on erinomainen kunnon kohottaja, auttaa painonhallinnassa, parantaa lihasvoimaa ja liikkuvuutta. Lisäksi tasapaino ja koordinaatio kehittyvät. Pyöräillessä käytössä on kehon suurimmat lihakset eli reisilihakset, joiden käyttö vilkastuttaa sydämen ja verenkieroelimistön toimintaa. Ulkona ja erityisesti luonnossa liikkuminen edistää myös henkistä hyvinvointia ja stressin hallintaa.

Pyöräilyä voi harrastaa ympäri vuoden. Onnistuakseen tarvitsee vain säähän sopivan varustuksen sekä liukkailla keleillä nastarenkaat.

10 syytä pyöräillä

1. Pyöräily on hauskaa ja helppoa
2. Pyöräily kohottaa kuntoa
3. Pyöräily on hyvä apu painonhallintaan
4. Säännöllinen pyöräily edistää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia
5. Pyöräily vähentää sairastumisriskiä ja lisää elinvuosia
6. Lisää pyöräilyä – vähemmän kasvihuonepäästöjä ja puhtaampi ilma
7. Pyöräily on melutonta
8. Pyöräily on edullista
9. Pyörä on nopein kulkuneuvo lyhyillä (alle 7 km) matkoilla
10. Pyöräilijä on vapaa ja riippumaton aikatauluista ja ruuhkista

Porissa hyvät pyöräilyverkostot ja saavutettavuus

Porissa on erittäin hyvät mahdollisuuden niin kävelyyn kuin pyöräilyynkin. Maasto on tasaista ja väylästö kattava. Keskustan saavutettavuus pyörällä on hyvä, sillä yli 75 prosenttia porilaisista asuu alle puolen tunnin pyöräilymatkan päässä Porin kauppatorilta.

Vuonna 2016 Porin kävely- ja pyörätieverkon pituus oli jo yli 320 km. Pyöräily onkin suosittu kulkutapa kaupungissa ja esimerkiksi Porin sillan ylittää kesä-päivisin noin 2200 pyöräilijää.

Poria on pitkään kehitetty kävelyn ja pyöräilyn huomioivana promenadikaupunkina. Poriin perustettiin v. 1977 Suomen ensimmäinen asemakaavalla vahvistettu kävelykatu. "Kävis" onkin yksi Suomen toimivimpia kävelykatuja. Pyöräilyn ja kävelyn asemaa on pyritty vahvistamaan kaupunkisuunnitteluprojekti Promenadi-Porin myötä.

Kaikki kannustetaan jättämään autot kotiin perjantaina 22. syyskuuta ja kulkemaan esimerkiksi kävellen tai pyörällä. Tempaus on osa Euroopan Liikkujan viikkoa. Auton vapaapäivä haastaa kaikki kansalaiset kokeilemaan erilaisia kestäviä kulkumuotoja ja jakamaan kuvia sekä kommentteja sosiaalisessa mediassa hastagilla #autonvapaapäivä.

kuva Kuva: Kirsi-Maria Viljanen


Hakusana