Etusivu > Uutiset > 2017 > 09 > Porin luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuustiedot on julkistettu

Porin luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuustiedot on julkistettu

(20.09.2017 09:39 Marika Virtanen / päivitetty 20.09.2017 09:39)

Kunnan luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuusilmoitukset on julkaistu kaupungin verkkosivuilla. Sidonnaisuuksien ilmoittamisella ja rekisterin julkaisemisella tuodaan esille päätöksenteon avoimuutta ja edistetään läpinäkyvyyttä.

– Lainsäätäjä pyrkii näin turvaamaan asukkaiden luottamusta hallinnon riippumattomuuteen ja puolueettomuuteen. Avoimuuden lisäksi edistetään myös korruption torjuntaa, toteaa tarkastuspäällikkö Hannu Liukonen Porin kaupungilta.

Tiettyjä tehtäväalueita, kuten maankäyttö ja rakentamista käsittelevät luottamushenkilöt joutuvat antamaan sidonnaisuusilmoituksen. Samoin velvoite on valtuuston puheenjohtajilla, kaupunginhallituksen jäsenistöllä sekä lautakuntien puheenjohtajilla ja varapuheenjohtajilla. Kaupunginjohtaja ja esittelijäviranhaltijat ovat myös ilmoitusvelvollisia.

Sidonnaisuusilmoitus sisältää tietoa johtotehtävistä ja luottamustoimista elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä sekä merkittävästä varallisuudesta. Lisäksi on ilmoitettava muista sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoitamisessa.

– Sidonnaisuusrekisterin avulla voidaan estää tilanteita, joissa luottamus viranhaltijan tai luottamushenkilön toimintaan voisi vaarantua ja siten myös yleisellä tasolla vahvistaa poliittisen järjestelmän luotettavuutta kunnissa. Jääviydet eivät ole luettavissa rekisteristä. Henkilöiden tulee itse pääsääntöisesti huolehtia niistä, sanoo Liukonen.

Luottamushenkilöt on valittu Porissa kaupunginvaltuuston kokouksessa 12.6.2017. Valituilla on ollut kaksi kuukautta aikaa tehdä sidonnaisuusilmoitus kaupungin tarkastuslautakunnalle. Porissa sidonnaisuusilmoituksia on annettu yleisesti ottaen tunnollisesti. Ilmoitusvelvollisten luku on 100, joista viranhaltijoita yhdeksän henkeä.

Sidonnaisuusrekisteri


Hakusana