Etusivu > Uutiset > 2017 > 09 > Tuntematon sotilas -produktio, Aleksi Laine ja Ville Vehkalahti saavat Pori-palkinnot

Tuntematon sotilas -produktio, Aleksi Laine ja Ville Vehkalahti saavat Pori-palkinnot

(23.09.2017 13:08 Salla Rajala / päivitetty 23.09.2017 13:24)

Porin teatterin Tuntematon sotilas -produktio on vuoden 2017 Pori-palkinnon saaja. Nuori porilainen -palkinnon saavat Aleksi Laine ja Ville Vehkalahti.

kuva Porin teatterin Tuntematon sotilas -produktio on vuoden 2017 Pori-palkinnon saaja. Kuva: Porin kaupunki/Salla Rajala


Päätökset palkittavista teki Porin kaupunginhallitus. Palkinnot luovutetaan Porin Päivän torijuhlassa 23. syyskuuta.

– Pori-palkinto myönnetään tunnustukseksi henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaalla teollaan tai toiminnallaan on kunnostautunut lähimmäisen tai yleensä yhteiskunnan hyväksi, sanoo Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen.

Nuori porilainen -palkinto myönnetään tunnustukseksi alle 25-vuotiaalle henkilölle tai ryhmälle, joka teoissaan tai toiminnassaan tuo esille kotiseuturakkautta, -ylpeyttä ja -arvostusta sekä korostaa porilaisuutta.

Tuntematon sotilas on koko teatterin yhteinen ponnistus

Ohjaaja Christian Lindroos ehdotti Porin Teatterin johtajalle, Patrik Drakelle, yli viisi vuotta sitten Tuntemattoman sotilaan tekemistä. Silloin Drake tyrmäsi ajatuksen teatterin näyttämöiden sopimattomuuden vuoksi. Pari vuotta sitten asiat kuitenkin loksahtivat kohdalleen juhlavuoden, peruskorjauksen ja lähellä olevan tyhjän Oluthallin vuoksi.

Tuntematon sotilas oli poikkeuksellinen produktio kaikilta mitta- ja olosuhteiltaan sekä tekijöiltään.

– Tuntuu hyvältä, että juuri tämä produktio saa palkinnon. Näytelmän teossa syntyi talkoohenki ja kaikille kuuluu kiitos, Drake kiittelee.

Keskeinen merkitys produktiolla oli osallistua Porin Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlintaan.

– Palaute on ollut erinomaisen kiittävää. Tällä on ollut laajempaa merkitystä kuin tavallisella esityksellä, sanoo Drake.

Pori-palkinto on myönnetty vuodesta 1964 lähtien. Ensimmäisen Pori-palkinnon saaja oli varatuomari Kaarlo Saarenheimo. Viime vuonna palkinnon sai Ari Impola.

Nuoret porilaiset ovat musikaalisia

Aleksi Laine aloitti laulamisen Porin Poikakuorossa 8-vuotiaana. Hän on menestynyt kesällä Savonlinnassa lasten- ja nuorten klassisen laulun kilpailussa hyvin, sijoittumalla toiseksi. Lisäksi Laine on laulanut paljon sooloja kuoron konserteissa ja ovat tehneet kuoromatkoja ulkomaille. Pori on ollut aina näkyvästi esillä matkoilla. Nyt Laine saa vuoden Nuori porilainen -palkinnon.

– Palkinnon saaminen on tietysti hieno ja erityinen juttu. Täytyy sanoa, että olin kyllä aika yllättynyt kuultuani valinnastani Nuoreksi porilaiseksi.

Toinen tärkeä harrastus Laineella on pingis. Harjoituksia joukkueella on vähintään kolme kertaa viikossa, kavereiden kanssa pelataan kotona, kuukausittain on leirejä ja vuodessa lukuisia kilpailuita.

– Nämä harrastukset vievät ison osan vapaa-ajastani. Olen saavuttanut pingiksessä muun muassa neljä Suomen mestaruus -mitalia, sanoo Laine.

Toinen vuoden Nuori porilainen on harmonikkaa soittava Ville Vehkalahti. Hän on ollut Hopeisen Harmonikan finaalissa ja kaksi kertaa yleisön suosikki. Nakkilan seudun harmonikkakilpailussa Vehkalahti on käynyt 5-vuotiaasta lähtien. Hän soittaa monipuolista musiikkia, kuten poppia, tanssimusiikkia, klassista ja lastenlauluja.

– Nuoreksi porilaiseksi palkitseminen tuntuu aika hienolta. Olen hyvin otettu ja iloinen. Harmonikkaa on kiva soittaa, kun kuuntelijat tulee siitä iloiseksi, toteaa Vehkalahti.

Vehkalahtien perheellä on maatila, jossa riittää hommia. Mielipuuhaa on esimerkiksi traktorilla ajelu, eläinten hoito, tenniksen pelaus, askartelu ja erilaisten keksintöjen teko. Vehkalahti on suunnitellut heidän kahdelle kissalleen ruokakoneen, jossa tassua painamalla kissat saavat ruokaa.

– On tosi hienoa olla porilainen, Vehkalahti toteaa vielä haastattelun loppuun.

Nuori porilainen on valittu vuodesta 1991 lähtien. Ensimmäisen Nuori porilainen tunnustuksen saaja oli Juha Lehtovuori. Viime vuonna palkinnon sai tubettaja, laulaja ja näyttelijä Tuure Boelius.

kuva Vuoden Nuori porilainen Aleksi Laine aloitti laulamisen Porin Poikakuorossa 8-vuotiaana. Kuva: Porin kaupunki/Salla Rajala


kuva Vuoden Nuori porilainen Ville Vehkalahti on ollut Hopeisen Harmonikan finaalissa ja kaksi kertaa yleisön suosikki. Kuva: Porin kaupunki/Salla Rajala


Hakusana