Etusivu > Uutiset > 2017 > 09 > Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen - päivähoidosta ei enää puhuta

Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen - päivähoidosta ei enää puhuta

(05.09.2017 09:56 Kristiina Österlund / päivitetty 06.09.2017 16:41)

Uudet paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat eli vasut otettiin käyttöön elokuun alussa. Tiistaina 5. syyskuuta vietetään Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen -päivää eri puolella Suomea ja myös Porin varhaiskasvatus on mukana tempauksessa.

Uudistunut varhaiskasvatus perustuu Opetushallituksen laatimiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin. Perusteet ovat valtakunnallinen määräys, jonka mukaan laaditaan paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat ja jokaisen lapsen oma vasu.

Päivähoidosta varhaiskasvatukseen

Uudistuksen myötä varhaiskasvatus on entistä vahvemmin osa suomalaista koulutusjärjestelmää. Se muodostuu kasvatuksen, opetuksen ja hoidon kokonaisuudesta. Siksi onkin aika siirtyä puhumaan varhaiskasvatuksesta päivähoidon sijaan.

Suomalaiset lapset osallistuvat varhaiskasvatukseen harvemmin kuin lapset muissa OECD-maissa. Suomen hallituksen tavoitteena on, että yhä useampi lapsi osallistuisi varhaiskasvatukseen.

Porin varhaiskasvatussuunnitelma

Porissa paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma otettiin 1.8.2017 käyttöön päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja avoimissa päiväkodeissa mukaan lukien yksityiset päiväkodit.

Paikallisten vasujen lähtökohtana ovat Opetushallituksen varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. Ne ovat ensimmäistä kertaa velvoittavat ja niissä korostuu osallisuus. Lapset ja vanhemmat halutaan vahvasti mukaan toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin.

kuva Kuva: Päiväkoti Viikari.

Paikallisessa suunnitelmassa tarkennetaan Porin varhaiskasvatuksen käytäntöjä ja painotuksia. Lisäksi kaikki yksiköt tekevät sen pohjalta vuosittaisen toimintasuunnitelmansa.

Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen -päivää vietetään 5. syyskuuta Porin varhaiskasvatuksessa eri tavoin lasten ja henkilöstön ideoimin tapahtumin. Tarkoituksena on juhlistaa paikallisia vasuja ja tehdä näkyväksi varhaiskasvatuksen merkitys sekä se tärkeä työ, jota suomalaisessa varhaiskasvatuksessa tehdään joka ikinen päivä.

Aiheeseen liittyvää materiaalia:

Porin kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma 2017

Opetushallituksen tietopaketti uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista

Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämien henkilöiden laatima varhaiskasvatuksen tiekartta

Kuvia Päiväkoti Päärnäisen Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen -päivän vietosta


Hakusana