Etusivu > Uutiset > 2017 > 10 > Maailman AVH-päivänä huomio kiinnitetään aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisyyn – Tule mittaamaan verenpaineesi!

Maailman AVH-päivänä huomio kiinnitetään aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisyyn – Tule mittaamaan verenpaineesi!

(20.10.2017 09:51 Mira Metsälä / päivitetty 25.10.2017 15:00 Marika Virtanen)

Maailman AVH-päivää vietetään perjantaina 27.10. Porissa AVH-päivän ohjelmaa järjestetään kello 10–14 Maantiekadun sairaalassa, Neurologisella kuntoutusosastolla T2. Ohjelmassa on verenpainemittausta, tasapaino- ja puristusvoimamittausta, ravitsemusneuvontaa, pienapuväline-esittelyä ja kuntoutusohjaajan infopiste.

Aivoverenkiertohäiriöllä (AVH) tarkoitetaan aivoverenkierron tilapäistä ja vielä korjaantuvaa häiriötä tai pysyvän vaurion aiheuttavaa aivoinfarktia tai aivoverenvuotoa. AVH aiheuttaa aivojen toimintahäiriön, jonka seurauksena ilmenee esim. liikunnallisia tai kielellisiä vaikeuksia. Aivojen toimintahäiriöitä voivat aiheuttaa myös aivovamma, aivokasvain tai aivotulehdus.

Aivoverenkiertohäiriöihin sairastuneita on Suomessa vuonna 2015 arvioitu olleen noin 100 000. Aivoinfarktin saa vuosittain noin 18 000 suomalaista ja aivoverenvuodon noin 1 800 suomalaista. Noin 2 500 henkilöllä aivoinfarkti uusiutuu vuoden sisällä. Ohimenevän aivoverenkiertohäiriön (TIA) saa noin 5 000 henkilöä. Yhteensä vuosittain 25 000 suomalaista sairastaa aivoverenkiertohäiriön eli joka päivä 68 henkilöä. Aivoverenkiertohäiriöihin menehtyy vuosittain Suomessa noin 4 500 henkilöä. AVH on kolmanneksi yleisin kuolinsyy. AVH-potilaista joka toiselle jää pysyvä haitta, puolelle heistä vaikea-asteinen. Joka neljäs toipuu täysin oireettomaksi, yli puolet omatoimiseksi ja joka seitsemäs tarvitsee laitoshoitoa.

Maailman AVH-päivänä kiinnitetään huomiota aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen. Aivoverenkiertohäiriöiden paras hoitomuoto onkin ennaltaehkäisy − kahdeksan kymmenestä AVH:sta voidaan estää. Yksi tärkeimmistä riskitekijöistä on verenpaine, joka tuplaa sairastumisriskin. Noin kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine. Kohonnut verenpaine on salakavala riskitekijä, koska se ei tunnu fyysisesti.

Olette tervetullut viettämään kanssamme Maailman AVH-päivää perjantaina 27.10.2017 klo 10–14 Neurologisella kuntoutusosastolla T2, Maantiekatu 31, Pori.


Hakusana