Etusivu > Uutiset > 2017 > 10 > Muoviroskasta uudeksi tuotteeksi – kerää vinkit luennoilta

Muoviroskasta uudeksi tuotteeksi – kerää vinkit luennoilta

(02.10.2017 15:22 Anu Pujola / päivitetty 03.10.2017 07:59 Elli-Mari Sulonen)

Muovia on joka paikassa – käyttöesineissä, roskina rannoilla ja merissä. Muoviongelmasta ja sen ratkaisukeinoista järjestetään maksuton ja kaikille avoin luentosarja Luontotalo Arkissa. Muovin paikka ei ole roskana luonnossa, eikä sekajäteastiaa täyttämässä, vaan lajiteltuna raaka-aineena uusia muovituotteita varten. Kierrättämällä muovipakkaukset vähennetään muovin valmistamiseen tarvittavan öljyn kulutusta.

Tarkkana ostoksilla

Muovijäteongelmaa on hoidettava siellä, missä jäte syntyy. Ostoksilla kannattaa olla tarkkana: Muovin käyttöä voi helposti vähentää siirtymällä muovipusseista kestokasseihin. Muovisen tuotteen sijaan kannattaa valita lasista, metallista, puusta tai biohajoavasta materiaalista valmistettu vaihtoehto.

Valutamme viemäriin muovia: Pyykinpesussa fleecevaatteista karkaa muovikuituja pesuveden mukana. Myös kasvojen kuorintavoiteissa ja hammastahnoissa on pieniä muovirakeita, jotka päätyvät jätevedenpuhdistamolle. Jätevedenpuhdistuksessa ei voida poistaa kaikkea muovia, vaan se jatkaa matkaansa vesistöihin.

Valtamerissä enemmän muovia kuin kaloja

Valtamerissä on näkyvää muoviroskaa valtavina, kooltaan jopa kolme kertaa Suomen kokoisina, lauttoina. Auringonvalon vaikutuksesta muoviroska hajoaa edelleen mikroskooppisen pieneksi muoviksi, jota löytyy jo kaloistakin. Ellei muoviroskaongelmaan puututa, on arvioitu, että vuonna 2050 maapallon merissä olisi enemmän muovia kuin kaloja.

Mitä voin tehdä muoviongelman ratkaisemiseksi

Muoviongelmasta ja sen ratkaisukeinoista jokaisen arjessa voi tulla kuulemaan ja keskustelemaan maksuttomassa ja kaikille avoimessa luentosarjassa Luontotalo Arkissa (Pohjoispuisto 7, Pori). Ilmoittauduthan tilaisuuksiin etukäteen kahvitarjoilun takia: jateneuvonta@pori.fi tai p. 044 701 2521.

3.10.2017 klo 17–19 Ympäristön roskaantuminen – Porissa ja merissä

Maahan heitetyt roskat eivät katoa itsestään luonnosta. Millaisia jätteitä Porin pusikoista löytyy vuotuisissa asukkaiden siivoustalkoissa? Miten roskat päätyvät meriin? Illan aikana katsellaan kuvia siivoustalkoista ja päästään roskajahtiin Luontotalo Arkin näyttelyyn.

5.10.2017 klo 17–19 Muovipakkauksista kukkaruukkuja – kierrätys hiipii arkeen

Muovipakkauksia on kerätty vuoden päivät kierrätyspisteillä. Millaiset muovit keräykseen kelpaavat, mihin ne päätyvät ja millaisia uusia tuotteita kierrätetystä muovista valmistetaan? Miten muovipakkausten kierrätys eroaa energiajätteestä? Etsitään muovin käyttökohteita ja korvikkeita Luontotalo Arkin näyttelystä.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä kiertotalouden edistämiseen ja jätteiden vähentämiseen tähtäävä CIRCWASTE-osahanke Luuppi, Porin seudun jäteneuvonta ja Luontotalo Arkki.

kuvaHakusana