Etusivu > Uutiset > 2017 > 10 > Porin kouluissa katse suunnataan ruokahävikkiin

Porin kouluissa katse suunnataan ruokahävikkiin

(16.10.2017 11:21 Anu Pujola / päivitetty 16.10.2017 12:44 Elli-Mari Sulonen)

Porin kouluissa vähennetään lautasilta roskiin heitettävän ruuan määrää viikolla 42 (16.–20. lokakuuta) Tähteitä Nolla! -kampanjan avulla. Kampanjan tärkein tavoite on opettaa lapsille nälän tunteen arvioimista ja vähentää kouluissa lautasilta roskikseen heitettävän ruuan määrää.

Tähteitä nolla! -kampanjaviikolla opettajat käsittelevät ruokahävikkiä yhdessä oppilaiden kanssa. Ruokaloissa on esillä julisteet, joissa muistutetaan, että ruokaa kasataan lautaselle vain sen verran, kuin jaksetaan syödä. Kampanjaviikon aikana kouluilla punnitaan lautasjäte eli oppilaiden lautaselle ottama ruoka, joka jää syömättä ja jonka oppilaat heittävät itse biojätteeseen, kun palauttavat astiat pesuun. Porin kouluissa lautasjätteen määrää on punnittu viikolla 36, ilman että ruokailijoille on kerrottu punnituksista. Viikkojen 36 ja 42 lautasjätteen määriä verrataan keskenään. Parhaiten pärjänneet koulut palkitaan.

Kouluissa suurta vaihtelua lautasjätteen määrässä

Viikon 36 punnitusten perusteella joissain kouluissa oppilaat osaavat hyvin arvioida nälkänsä eivätkä jätä ruokaa lautaselleen. Toisissa kouluissa ruuan roskiin heittäminen on tavallista ja lautasjätteen määräkin melkoinen.

Viikon 36 aikana Porin kouluissa ruokaili yli 38 800 koululaista, opettajaa ja muuta koulujen henkilökuntaa. Ruokaa heitettiin lautasilta roskiin noin 548 kiloa. Jos yksi koululainen söisi keskimäärin 300 grammaa ruokaa lounaakseen, viikon aikana heitettiin roskikseen yli 1800 koululaisen ateria. Jos huomioidaan pelkät raaka-ainekustannukset, heitettiin ruokaa roskiin reilun 1700 euron arvosta. Keskimäärin kouluaterian raaka-ainekustannusten hinta oli hieman alle euron per päivä. Ravinnepankin ruokajakelu hakee Porin koulujen ylijäämäruokaa suurimmilta kouluilta. Jos ruoka olisi jätetty linjastoon, olisi se voitu jakaa ruokajakelun kautta maksutta tarvitsijoille.

kuva Viikon 36 lautasjätteen määrä (kg) kouluittain Porissa. Viikon 36 aikana ruokaa heitettiin roskiin 548 kiloa, joka vastaa määrältään yli 1800 ruoka-annosta ja 1700 euroa, jos huomioidaan pelkästään ruoka-annosten raaka-ainekustannukset.

Lue lisää kampanjasta: www.pori.fi/tahteitanolla2017


Tähteitä nolla! -kampanjan Porin kouluissa järjestävät yhteistyössä Porin seudun jäteneuvonta, CIRCWASTE-osahanke Luuppi ja Porin palveluliikelaitos.

kuvaHakusana