Etusivu > Uutiset > 2017 > 10 > Porin taidemuseon luentosarjassa Taide, tarinat ja toiseus

Porin taidemuseon luentosarjassa Taide, tarinat ja toiseus

(06.10.2017 08:38 Marika Virtanen / päivitetty 06.10.2017 08:48)

Taide, tarinat ja toiseus -luentosarjassa käsitellään Porin taidemuseon syksyn näyttelyissä risteäviä teemoja tarinoiden kerronnasta ja niiden tulkinnoista.

KERTOMUKSEN VAARAT – OLETUSTEN VAARAT
Luento 11.10. kello 18.30. Tytti Rantanen, FM, tutkija, Tampereen yliopisto, ohjelmakoordinaattori, AV-arkki.

Luento tarkastelee kriittisesti kertomusten käyttöä toisen kokemusten olettamiseen ja niputtamiseen, yleistämiseen ja eksemplaarisuuteen. Mitä mahdollisuuksia taiteella ja kertomusmuodolla on lisätä toisen kohtaamisen avoimuutta ja tasa-arvoisuutta? Pystyvätkö tarinat taistelemaan omia vahingollisia kehikoitaan vastaan?

ISKELMÄ, NOSTALGIA JA TOISEUS
Luento 08.11. kello 18.30. Kim Ramstedt, tutkija, dj, radiotoimittaja.

Iskelmää on usein sanottu kansakuntamme salaiseksi historiaksi ja sen kätketyksi muistiksi. Mitä tuo kätkö pitää sisällään? Pysyykö se samanlaisena sukupolvesta toiselle vai nouseeko sieltä esille aina uusia tarinoita? Luennossa tarkastellaan, miten iskelmän nostalgisointi maalaisidyllisenä tanssilavakulttuurina ilmenee tämän päivän kaupunkiyhteiskunnassa ja miten iskelmämusiikkiin ja -kulttuuriin liittyviä arvoja ja merkityksiä herätellään henkiin tuosta kätketystä muistista.

STREET VIEW REASSEMBLED –TEOKSEN SYNTYPROSESSISTA
Luento 29.11. kello 18.30. Anssi Pulkkinen, kuvataiteilija.

Street View (Reassembled) on kuvataiteilija Anssi Pulkkisen kodittomuutta käsittelevä teos, joka koostuu pommituksissa tuhoutuneen syyrialaiskodin raunioista. Teos herättää kysymyksiä muun muassa sodasta ja kodin menettämisestä, julkisesta ja yksityisestä, todellisuudesta ja sen representaatiosta. Tilaustyönä syntynyt installaatio on osa Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien yhteistä Mobile Home 2017 -hanketta.

TOISEUS JA REPRESENTAATIO – YHDEN TARINAN VAARA
Luento 13.12. kello 18.30. Sonya Lindfors, koreografi / UrbanApa-taideyhteisön taiteellinen johtaja.

Onko tieto objektiivista tai neutraalia? Miten todellisuus rakentuu ja manifestoituu yhteiskunnassamme? Millaisia narraatioita toiseudesta luomme? Millaisia valtarakenteita vahvistamme tai puramme taiteessa? Millaisten silmälasien läpi tarkastelemme ympäröivää maailmaa? Mitä ongelmia stereotyyppiset narratiivit aiheuttavat?


Luennot keskiviikkoiltaisin klo 18.30 alkaen taidemuseon luentosalissa, 2krs, vapaa pääsy.

PORIN TAIDEMUSEO / Eteläranta / 28100 Pori. www.poriartmuseum.fiHakusana