Etusivu > Uutiset > 2017 > 11 > Joulun tähti, älä sammu - pikkujouluaikakaan ei oikeuta ylilyönteihin

Joulun tähti, älä sammu - pikkujouluaikakaan ei oikeuta ylilyönteihin

(07.11.2017 10:15 Mira Metsälä / päivitetty 07.11.2017 11:17 Elli-Mari Sulonen)

Valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään tänä vuonna 6.-12.11.2017. Teemaviikko näkyy ja kuuluu Porin seudulla monipuolisesti. Kampanjan avulla halutaan kannustaa ja tukea ottamaan päihteet puheeksi. Päihteidenkäytön puheeksiotto onkin yksinkertainen ja toimiva tapa ehkäistä päihdehaittoja.

Teemaviikolla alueen kouluissa järjestetään päihdekasvatustunteja ja aiheeseen liittyviä teemapäiviä. Paikallisissa kaupoissa kampanjoidaan Älä välitä alkoholia alaikäiselle ja Kilistele kohtuudella -teemojen mukaisesti. Teemat näkyvät kaupoissa ostoskorien pohjalla ja hyllyjen reunoilla sekä kassoilla asiakkaille. Myös henkilökunta tehostaa ikärajavalvontaa sekä välittämisepäilyihin puuttumista vähittäiskaupoissa.

Monissa paikallisissa ravintoloissa on esillä Joulun tähti, älä sammu -teema. Kampanja pyrkii muistuttamaan asiakkaitaan kohtuullisesta alkoholinkäytöstä myös juhlien aikaan. Ravintoloissa teema näkyy asiakkaille julistein ja henkilökunta tehostaa vastuullista anniskelua, asiakkaan päihtymystilan arviointia ja huomioimista sekä ikärajavalvontaa. Juhlien aikaan tapaturmien ja rattijuopumusten riski kasvaa. Kulut voivat olla korkeat niin juhlijalle, työnantajalle kuin yhteiskunnallekin. Vastuullinen alkoholinkäyttö on myös ravintoloiden edun mukaista.

- Ravintolan viihtyisyyttä lisää se, että asiakkaat eivät ole liian humalassa. Tällöin häiriökäyttäytyminen, väkivalta ja kaikki muu asiaton käytös pysyvät vähäisempänä. Näin ravintolassa olo on turvallisempaa ja viihtyisämpää kaikille, tiskin molemmin puolin, selittää ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Sari Ilvonen.

Ehkäisevän päihdetyön viikon teemana valtakunnallisesti on ikäihmisten päihteiden käytön puheeksiotto, Koska on hyvä hetki - ota päihteet puheeksi. Teema kannustaa huomiomaan myös ikäihmisten päihteiden käytön, joka on yhteiskunnassamme kasvava ongelma ja johon varhain puuttumalla voidaan ehkäistä asian muodostumista ongelmaksi.

Porin perusturvan ehkäisevä päihde- ja mielenterveystyö yhteistyökumppaneineen jalkautuvat teemaviikolla myös alueen kauppakeskuksiin ja he ovat tavattavissa Mikkolan Prismassa perjantaina 10.11. klo 14–18 ja kauppakeskus Puuvillassa lauantaina 11.11. 12–15.


Hakusana