Etusivu > Luonto > Dyynikunnostukset

Dyynikunnostukset

Yyterin dyynit ovat viime vuosina vaurioituneet paikoin pahasti. Dyynikasvillisuus kestää rankkoja kasvuoloja kuten tuulta, lentävää hiekkaa ja suolapärskeitä, mutta ne ovat herkkiä tallaamiselle.

Suuri osa dyynejä kasassa pitävästä kasvillisuudesta kuoli alueella pidettyjen suurtapahtumien seurauksena (kuvasarja 1). Tästä syystä myös suuri osa vuosikymmenien saatossa syntyneestä esidyynistä tuhoutui (Kuvasarja 2) Kuvista voit nähdä kuinka hiekka on lähtenyt liikkeelle alueilta, joista kasvillisuus on tuhoutunut.

Dyyniä synnyttävien tuuliaitojen ja rantavehnän istutuksilla pyritään palauttamaan dyyniluonto suurtapahtumia edeltäneeseen aikaan (Kuva 3). Dyynikunnostukset ovat aikaa vaativa toimenpide ja työtä riittää useaksi vuodeksi. Varsinaisten hoitotoimenpiteiden lisäksi tärkeää alueen luontoarvojen säilymiseksi on kulun ohjaaminen sekä ympäristökasvatus.

kuva Kuvasarja 1. Kasvillisuusmuutokset Yyterin uimaranta-alueella. Ilmakuvat: Porin kaupunki. Kartat: Antti Mäkelä 2014.
kuva Kuvasarja 2. Topografiamuutokset Yyterin uimaranta-alueella. Taustailmakuva: Porin kaupunki. Kartta ja analyysit: Antti Mäkelä 2014.
kuva Kuva: 3. Dyynikunnostusta tuuliaidoin ja rantavehnäistutuksin. Kuva: Antti Mäkelä.

.

kuva