Etusivu > Luonto > Luonnonmuistomerkit

Luonnonmuistomerkit

Puita, puuryhmiä, siirtolohkareita ja muita luonnonmuodostumia voidaan rauhoittaa luonnonmuistomerkkeinä. Luonnonmuodostumia voidaan suojella muun muassa niiden kauneuden, harvinaisuuden, maisemallisen merkityksen tai tieteellisen arvon vuoksi. Rauhoitetun luonnonmuistomerkin vahingoittaminen tai turmelu on kielletty.

Ruosniemi, Asematie: mänty

Mänty sijaitsee Ruosniemen vanhan aseman pohjoispäässä Asematien toisella puolella. Puu kasvaa suhteellisen avoimella peltosaarekkeella ja hallitsee maisemaa ainoana suurena puuyksilönä. Puun ympärillä kasvaa nuoria koivuja ja haapoja. Hyväkuntoisen männyn latvuksen halkaisija on noin 16 metriä ja rungon halkaisija rinnankorkeudella noin 70 cm.

Tuulikylä, Meijuntie: koivu

Terve ja reheväkasvuinen riippakoivu sijaitsee pihapiirissä Meijuntie ja Tuulikyläntien välisellä vanhemmalla asuinalueella (ja puu on lisäksi kolmen tontin rajalla). Puun korkeus on n. 26 metriä , oksiston leveys n. 17 metriä ja rungon halkaisija rinnankorkeudella on 107 cm. Koivun erityispiirteenä on sen runko, joka haaroittuu kolmen metrin korkeudelta kolmeksi suureksi päähaaraksi, jotka luovat massiivisen ja pihakoivumaisen vaikutelman. ("Arvokkaana kotipihan ja ympäristön koristepuuna sitä voidaan myös pitää haltijapuuna, joka viestittää isoisän vanhempien aikaa, jolloin tämän mäen ja puun länsipuolella lainehti laaja merenselkä suoden runsaita siika- ja lohisaaliita pyytäjilleen" – ote anomuksesta koivun rauhoittamiseksi)

Hyvelä, Hyvelänraitti: mänty

Mänty sijaitsee Kylänraitilla Ruosniemen ja Hyvelän välisellä tieosuudella. Puu kasvaa Ruosniemestä päin tultaessa tien oikealla puolella omakotitalon pihan etunurkassa. Noin 200 vuotta vanha mänty on edelleen hyvässä kunnossa ja se seisoo edustavalla paikalla kapean Kylänraitin varrella. Kilpikaarnarunkoisen männyn halkaisija on n. 130 cm ja rauhoituskyltillä varustettu puu on helppo havaita.

Puodanlahti, Lyttylä: mänty

Monihaarainen ja "tuivertunut" mänty sijaitsee Lyttylässä Puodanlahden perällä Mäki-Merimaan kohdalla ja Kellahden rantatien eteläpuolella. Puu löytyy keskeltä hienoa vanhan metsän sirpaletta, jota rajaavat kaksi peltoa sekä luhtamainen vanha merenpohja. Puu on hieman vaikea löytää, sillä se ei ole lähellä tietä, mutta sen erikoinen ulkomuoto helpottaa etsimistä. Puun halkaisija on n. 90 cm ja vanha rauhoitusmerkki on paikallaan.

Kiislee, Giselö: kuusi

Massiivinen kuusi kasvaa Kiisleessä, jonne pääsee kulkemalla Ahlaisista Sandöntien kautta Gisselöntielle. Tarkemmin sanottuna rauhoitettu kuusi sijaitsee Kiisleen itäosassa Giselön kohdalla Heliöntien päässä Kristiskerinjoen rannan sekametsässä. Kuusen rungon halkaisija on n 100 cm ja sen tuuheus ja pituus tekevät siitä hyvin vaikuttavan suojelukohteen. Kuusen löytämistä helpottaa sen korkealle yltävä latvus ja rauhoitusmerkki, joka löytyy Heliöntieltä vasemmalle erkanevan metsätien varresta.

Kyläsaari, Södermanintie: mänty

Yli 200 vuotta vanha mänty sijaitsee näkyvällä paikalla Kyläsaarentien ja Södermanintien risteyksessä aivan Kyläsaaren urheilukentän läheisyydessä. Puun korkeus on 25 m, latvuksen leveys 15 m ja rungon halkaisija n. 90 cm. Klassinen vanha mänty on osa Kyläsaaren paikallisnäkymää.

Preiviiki, Previikin rantakuja: mänty

Huomattavan kookas mänty sijaitsee Preiviikin rantakujan loppupäässä sisämaasta päin tultaessa tien vasemmalla puolella metsän reunassa. Puu kasvaa pienen omakotitalopihan takalaidassa (ja on yksityistontilla). Männyn korkeus on n. 18 m, latvuksen leveys n. 15 m ja rungon halkaisija on n. 90 cm. Ylhäältä voimakkaasti haaroittuvan puun alaoksat ovat jo aika kuivuneet, mutta vanha rantamänty on silti vaikuttava näky nuoremman metsän keskellä.

Pietniemi, Isomännyntie: mänty

Vanha mänty sijaitsee Pietniemessä Isomännyntien päässä metsän reunassa. Mänty on todella massiivisen kokoinen ja osaksi jo kuivunut yksilö, jonka eri osissa on jo nähtävissä hevosmuurahaisten tekemiä jälkiä. Puun rungon halkaisija on n. 100 cm.

Tuorsniemi, Tuorsniementie: mänty

Kaunis mänty sijaitsee Porin keskustasta päin tultaessa vasemmalle puolella Tuorsniementietä ennen Hankreetin tienhaaraa. Mänty kasvaa aivan tien laidalla ja aikojen saatossa puun tiepuoleinen haara on jouduttu poistamaan/irronnut.?? Puun rungon halkaisija on 60 cm eli se on Porin luonnonmuistomerkkien pienimpiä puita. Mänty on kuitenkin hyvin leimaa-antava ja kasvaa keskeisellä paikalla vanhan kyläalueen tuntumassa.

Toukari/Lyttylä, Pirunpesä: kalliomuodostelma

Pirunpesä sijaitsee metsäkaistaleella Lyttyläntien pohjoispuolella ja Forsviikintien päästä itään päin. Tämä erikoinen geologinen muodostuma on suhteellisen helppo löytää, sillä sinne on lyhyt kävelymatka ja se on jo kaukaa havaittavissa. Pirunpesä on 14 aarin alueella sijaitseva kymmenisen metriä korkea kallioalue, jossa on useita luolia ja halkeamia sekä erillinen haljennut siirtolohkare.