Etusivu > Reilupori

Pori on ollut Reilun kaupan kaupunki marraskuusta 2008 lähtien, jolloin se sai Reilun kaupan edistämisyhdistys ry:n myöntämän arvonimen. Pori saavutti arvonimen toisena kaupunkina Suomessa täytettyään Reilun kaupan kaupungeilta vaadittavat kriteerit. Porin kaupunki on kaupunginvaltuuston päätöksellä sitoutunut edistämään reilua kauppaa. Arvonimen myötä Porin kaupunki on sitoutunut esimerkiksi tarjoamaan omissa tilaisuuksissaan reilusti tuotettua kahvia ja teetä sekä tiedottamaan Reilusta kaupasta asukkailleen. Kaupunki on järjestänyt pääkirjaston yhteyteen infotilan, jossa on jaossa tietoa Reilun kaupan järjestelmästä. Lisäksi arvonimen keskeisenä kriteerinä on kestävien hankintojen lisääminen ja toiminnan kehittäminen jatkuvasti.

Reilun kaupan kaupunkeja on Suomessa tällä hetkellä kuusi: Pori, Tampere, Espoo, Joensuu, Lohja ja Riihimäki. Myös monet muut Suomalaiset kaupungit kampanjoivat aktiivisesti arvonimen saavuttamiseksi. Muun muassa Helsingin kaupunginvaltuusto on syyskuussa 2012 päättänyt hakea arvonimeä. Muita Reilun kaupan edistämisyhdistyksen myöntämiä arvonimiä ovat Reilun kaupan kunnan, koulun, seurakunnan ja korkeakoulun arvonimet.

Reilu kauppa

Reilu kauppa on kansainvälinen sertifiointijärjestelmä, joka on luotu parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Reilun kaupan periaatteiden ansiosta kehitysmaiden pienviljelijät ja suurtilojen työntekijät voivat edistää työ- ja elinolojaan sekä ympäristön hyvinvointia.

Reilun kaupan järjestelmästä merkittävän tekee muun muassa tuottajille maksettava takuuhinta sekä Reilun kaupan lisä, joka käytetään tuottajayhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin, ja josta päätetään yhteisössä demokraattisesti. Lisäksi tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristömääräyksiä eikä lapsityövoimaa hyväksytä.

Reilun kaupan kriteerit asettaa Fairtrade International. Enemmän tietoa kriteerien ja järjestelmän valvonnasta löydät täältä.

kuva Ruusujakin saa reiluna. Kuva: Sean Garrison (lähde: Reilun kaupan edistämisyhdistys)