Etusivu > Ajankohtaista > 2016 > 01 > Kalastuslainsäädännön uudistus vaikuttaa kalastukseen

Kalastuslainsäädännön uudistus vaikuttaa kalastukseen

(19.01.2016 10:00 Merika Lanne / päivitetty 19.01.2016 12:31 )

Uusi kalastuslaki ja siihen liittyvä kalastusasetus ovat astuneet voimaan 1.1.2016. Porilaistenkin kalastajien on syytä tietää mikä muuttuu.

kuva

Kalastonhoitomaksu

Nykyinen kalastuksenhoitomaksu ja kalastusläänikohtainen viehekalastusmaksu yhdistetään yhdeksi kalastonhoitomaksuksi, jonka ovat velvollisia maksamaan kaikki 18–64-vuotiaat kalastajat, jotka harjoittavat muuta kalastusta kuin onkimista, pilkkimistä tai silakan litkausta. Maksun nojalla saa kalastaa koko maassa yhdellä vavalla, vieheellä ja painovieheellä. Muuhun kalastukseen tarvitaan entiseen tapaan myös vesialueen omistajan kalastuslupa. Kalastonhoitomaksun voi suorittaa vuorokaudeksi (5 €), viikoksi (12 €) tai vuodeksi (39 €).

Verkkomäärään rajoituksia

Uusi asia on myös vapaa-ajan kalastusta koskeva verkkomäärän rajoitus. Vapaa-ajan kalastaja saa jatkossa käyttää verkkoja kerrallaan 240 m/pyyntikunta. Kaupalliset kalastajat voivat käyttää suurempia verkkomääriä, samoin yli 100 koukun koukkupyydykset pyyntikuntaa kohden ovat varattuja vain kaupallisten kalastajien käyttöön. Kalan tartuttaminen koukkuun ulkoapäin (rokastus ja mateen pilkintä ryöstäjäpilkillä tai madeharalla) kielletään. Pyydettäessä siikaa Porin edustan merialueella verkon solmuvälin tulee olla vähintään 43 mm.

Pyyntimitat

Rasvaeväleikatun eli istutetun taimenen pyynti- eli alamitta on jatkossa 50 senttimetriä. Kuhan valtakunnallinen pyyntimitta nousee 37 senttimetristä 42 senttimetriin.

Rauhoitukset

Taimen ja lohi ovat jatkossa kokonaan rauhoitettuja joessa ja purossa syyskuun alusta marraskuun loppuun, eli kalojen kutua turvaava rauhoitusaika pitenee vapakalastuksen kohdalla. Vaelluskalavesistöön kuuluvassa joessa, kuten Kokemäenjoessa, kalastus verkolla on kielletty 15.8. – 30.11. Lisäksi meressä kilometriä lähempänä edellä mainitun kaltaisen joen suuta on kalastaminen verkolla kielletty 15.8. – 31.10. Vaelluskalavesistön koski- ja virta-alueella onginta ja pilkintä ovat kiellettyjä.

Uudet kalastussäännöt

Koska uusittu kalastuslainsäädäntö on osin ristiriidassa Porin kaupungin omistamien vesialueiden kalastussääntöjen kanssa, tullaan kaupungin säännöt uusimaan lähiaikoina. Ympäristötoimi valmistelee asiaa parhaillaan.Hakusana