Pitoisuusylitykset

Porin ja Harjavallan mittausverkot

19.8.2022 Pori, Paanakedonkatu

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla perjantaina 19.8.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 16 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli kuudestoista (16:s) Paanakedonkadun mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Ylityksen syynä oli edellisen päivän tapaan pienhiukkasten kaukokulkeuma, jolloin pienhiukkasia kulkeutuu tuulten mukana mm. Itä- ja Etelä-Euroopasta Suomeen.

18.8.2022 Pori, Paanakedonkatu

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla torstaina 18.8.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 16 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli viidestoista (15:s) Paanakedonkadun mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Ylityksen syynä oli pienhiukkasten kaukokulkeuma, jolloin pienhiukkasia kulkeutuu tuulten mukana mm. Itä- ja Etelä-Euroopasta Suomeen. 

30.6.2022 Pori, Paanakedonkatu

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla torstaina 30.6.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 16 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli neljästoista Paanakedonkadun mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Ylityksen syynä oli edelleen kaukokulkeuma, jolloin pienhiukkasia kulkeutuu tuulten mukana mm. Euroopasta Suomeen. 

29.6.2022 Pori, Paanakedonkatu sekä Harjavalta, Kaleva

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun sekä Harjavallan Kalevan mittausasemilla keskiviikkona 29.6.2022. Vuorokausikeskiarvo oli Paanakedonkadulla 17 µg/m3 ja Kalevassa 16 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli kolmastoista Paanakedonkadun ja kahdeksas Kalevan mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Ylitysten syynä oli edelleen kaukokulkeuma, jolloin pienhiukkasia kulkeutuu tuulten mukana mm. Euroopasta Suomeen. 

28.6.2022 Pori, Paanakedonkatu sekä Harjavalta, Kaleva ja Pirkkala

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun sekä Harjavallan Kalevan ja Pirkkalan mittausasemilla tiistaina 28.6.2022. Vuorokausikeskiarvo oli Paanakedonkadulla 21 µg/m3 ja Kalevassa 19 µg/m3 sekä Pirkkalassa 17 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli kahdestoista Paanakedonkadun, seitsemäs Kalevan ja toinen Pirkkalan mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Ylitysten syynä oli edelleen kaukokulkeuma, jolloin pienhiukkasia kulkeutuu tuulten mukana mm. Euroopasta Suomeen. 

27.6.2022 Pori, Paanakedonkatu sekä Harjavalta, Kaleva ja Pirkkala

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun sekä Harjavallan Kalevan ja Pirkkalan mittausasemilla maanantaina 27.6.2022. Vuorokausikeskiarvo oli Paanakedonkadulla 17 µg/m3 ja Kalevassa sekä Pirkkalassa 16 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli yhdestoista Paanakedonkadun, kuudes Kalevan ja ensimmäinen Pirkkalan mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Ylitysten syynä oli kaukokulkeuma, jolloin pienhiukkasia kulkeutuu tuulten mukana mm. Euroopasta Suomeen. Kaukokulkeuman vaikutuksesta eilen mitattiin eri puolilla Suomea usealla mittausasemalla pienhiukkasten WHO:n suositusohjearvon 15 µg/m3 ylityksiä.

21.4.2022 Pori, Paanakedonkatu

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla torstaina 21.4.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 64 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli 14:s vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna huono klo 5-7 ja klo 22-24 välisinä aikoina. Raja-arvotason lukuarvon ylitys johtui jälleen katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Vilkas liikennevirta nostaa pölyn tehokkaasti ilmaan kuivilta kaduilta. 

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan säätyyppi jatkuu samanlaisena lähipäivien ajan, joten katupöly saattaa heikentää edelleen ilmanlaatua myös tulevina päivinä. Katujen puhdistustöiden edetessä tilanne paranee lähiaikoina.

20.4.2022 Pori, Paanakedonkatu

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla keskiviikkona 20.4.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 60 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli 13:s vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Raja-arvotason lukuarvon ylitys johtui katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Vilkas liikennevirta nostaa pölyn tehokkaasti ilmaan kuivilta kaduilta. 

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan säätyyppi jatkuu samanlaisena lähipäivien ajan, joten katupöly saattaa heikentää edelleen ilmanlaatua myös tulevina päivinä. 

19.4.2022 Pori, Paanakedonkatu

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla tiistaina 19.4.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 71 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli 12:s vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 8-9 välisenä aikana.

Raja-arvotason lukuarvon ylitys johtui jälleen katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Vilkas liikennevirta nostaa pölyn tehokkaasti ilmaan kuivilta kaduilta. 

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan säätyyppi jatkuu samanlaisena lähipäivien ajan, joten katupöly saattaa heikentää edelleen ilmanlaatua myös tulevina päivinä. 

13.4.2022 Pori, Paanakedonkatu

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla keskiviikkona 13.4.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 60 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli yhdestoista vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna huono klo 6-7 ja 9-12 välisinä aikoina ja erittäin huono 7-9 välisenä aikana.

Raja-arvotason lukuarvon ylitys johtui jälleen katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Vilkas liikennevirta nostaa pölyn tehokkaasti ilmaan kuivilta kaduilta. 

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Tilanteen ennakoidaan helpottavan hetkeksi ennustettujen sateiden myötä.

1.4.2022 Pori, Paanakedonkatu

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla perjantaina 1.4.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 74 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli kymmenes vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna huono klo 7-14 ja 15-17 välisinä aikoina.

Raja-arvotason lukuarvon ylitys johtui jälleen katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Vilkas liikennevirta nostaa pölyn tehokkaasti ilmaan pakkasen kuivaamilta kaduilta. 

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan säätyyppi jatkuu samanlaisena lähipäivien ajan, joten katupöly heikentänee edelleen ilmanlaatua myös tulevina päivinä. 

31.3.2022 Pori, Paanakedonkatu

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla torstaina 31.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 57 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli yhdeksäs vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna huono klo 20-21 välisenä aikana.

Raja-arvotason lukuarvon ylitys johtui jälleen katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Vilkas liikennevirta nostaa pölyn tehokkaasti ilmaan pakkasen kuivaamilta kaduilta. 

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan säätyyppi jatkuu samanlaisena lähipäivien ajan, joten katupöly heikentänee edelleen ilmanlaatua myös tulevina päivinä. 

23.3.2022 Pori, Paanakedonkatu ja Harjavalta, Kaleva

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla keskiviikkona 23.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 52 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli kahdeksas vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna huono klo 03-04 välisenä aikana.

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun ja Harjavallan Kalevan mittausasemilla keskiviikkona 23.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli Paanakedonkadulla 21 µg/m3 ja Kalevassa 18 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli kymmenes Paanakedonkadun mittausasemalla ja viides Kalevan mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Hengitettävien hiukkasten (PM10) osalta ylitys johtui jälleen katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Pienhiukkasten (PM2.5) ylitysten osalta syynä oli katupölyn lisäksi kaukokulkeuma, jolloin pienhiukkasia kulkeutuu tuulten mukana mm. Euroopasta Suomeen. Kaukokulkeuman vaikutuksesta  eilen mitattiin eri puolilla Suomea usealla mittausasemalla pienhiukkasten WHO:n suositusohjearvon 15 µg/m3 ylityksiä.

Kohonneet hiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan viikon lopulla tuulet lisääntyvät ja ilma muuttuu kostemmaksi, mikä parantanee ainakin tilapäisesti ilmanlaatua. 

22.3.2022 Pori, Paanakedonkatu ja Harjavalta, Kaleva

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla tiistaina 22.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 127 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli seitsemäs vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 6-8 ja 19-21 välisinä aikoina.

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun ja Harjavallan Kalevan mittausasemilla tiistaina 22.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli Paanakedonkadulla 34 µg/m3 ja Kalevassa 21 µg/m3 . Suositusohjearvotason ylitys oli yhdeksäs Paanakedonkadun mittausasemalla ja neljäs Kalevan mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Hengitettävien hiukkasten (PM10) osalta ylitys johtui jälleen katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Pienhiukkasten (PM2.5) ylitysten osalta syynä oli katupölyn lisäksi kaukokulkeuma, jolloin pienhiukkasia kulkeutuu tuulten mukana mm. Euroopasta Suomeen. Eilen mitattiin usealla  mittausasemalla eri puolilla Suomea pienhiukkasten WHO:n suositusohjearvon 15 µg/m3 ylityksiä, mm. Ilmatieteen laitoksen tausta-asemalla Paraisten Utössä.

Kohonneet hiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan säätyyppi jatkuu melko samanlaisena, joten kohonneet hiukkaspitoisuudet saattavat heikentää edelleen ilmanlaatua lähipäivinä. 

21.3.2022 Pori, Paanakedonkatu

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla maanantaina 21.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 87 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli kuudes vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 6-8 ja 20-21 välisinä aikoina.

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla maanantaina 21.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 16 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli kahdeksas Paanakedonkadun mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Edellä mainitut ylitykset johtuivat jälleen katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Vilkas liikennevirta nostaa pölyn tehokkaasti ilmaan pakkasen kuivaamilta kaduilta. 

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan säätyyppi jatkuu samanlaisena lähipäivien ajan, joten katupöly heikentänee edelleen ilmanlaatua myös tulevina päivinä. 

20.3.2022 Pori, Paanakedonkatu

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla sunnuntaina 20.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 67 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli viides vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 19-21 välisenä aikana.

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla sunnuntaina 20.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 16 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli seitsemäs Paanakedonkadun mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Edellä mainitut ylitykset johtuivat jälleen katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Vilkas liikennevirta nostaa pölyn tehokkaasti ilmaan pakkasen kuivaamilta kaduilta. 

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan säätyyppi jatkuu samanlaisena lähipäivien ajan, joten katupöly heikentänee edelleen ilmanlaatua myös tulevina päivinä.

18.3.2022 Pori, Paanakedonkatu ja Harjavalta, Kaleva

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedon ja Harjavallan Kalevan mittausasemilla perjantaina 18.3.2022. Vuorokausikeskiarvo Paanakedon mittausasemalla oli 18 µg/m3 ja Kalevan mittausasemalla 17 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli kuudes Paanakedon mittausasemalla ja kolmas Kalevan mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Suurin osa pienhiukkasista on peräisin kaukokulkeumasta. Saharan hiekkapölyä on perjantain aikana kulkeutunut Suomeen.

Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa astmaatikoille sekä sepelvaltimotautia ja keuhkoahtaumatautia sairastaville hengitystie- ja sydänoireita. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. 

17.3.2022 Pori, Paanakedonkatu

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla torstaina 17.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 70 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli neljäs vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Ylitys johtui katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Vilkas liikennevirta ja tuuli nostavat pölyn tehokkaasti ilmaan pakkasen kuivaamilta kaduilta. 

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan perjantaiksi 18.3.2022 on luvassa vähäisiä sateita, jotka helpottavat ainakin hetkellisesti pölyämistä, mutta lauantaina vallitsee pakkasyön jälkeen poutasää, jolloin tilanne voi palautua pölyämisen osalta jälleen pahemmaksi.

16.3.2022 Pori, Paanakedonkatu

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla keskiviikkona 16.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 143 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli kolmas vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 19-24 välisenä aikana.

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla keskiviikkona 16.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 32 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli viides Paanakedonkadun mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Edellä mainitut ylitykset johtuivat katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Vilkas liikennevirta ja tuuli nostavat pölyn tehokkaasti ilmaan pakkasen kuivaamilta kaduilta. 

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan säätyyppi jatkuu samanlaisena lähipäivien ajan, joten katupöly heikentänee edelleen ilmanlaatua myös tulevina päivinä.

15.3.2022 Pori, Paanakedonkatu

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla tiistaina 15.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 137 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli toinen vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 5-6 ja 7-9 välisinä aikoina.

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla tiistaina 15.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 36 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli neljäs Paanakedonkadun mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Edellä mainitut ylitykset johtuivat katupölystä, jota liikennevirta nostaa pakkasen kuivaamilta kaduilta varsinkin aamuliikenteen aikana. Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Liikennevirta ja tuuli nostavat pölyn tehokkaasti ilmaan pakkasen kuivaamilta kaduilta. 

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan säätyyppi jatkuu samanlaisena lähipäivien ajan, joten katupöly heikentää ilmanlaatua todennäköisesti myös tulevina päivinä.

15.3.2022 Harjavalta, Kaleva

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Harjavallan Kalevan mittausasemalla tiistaina 15.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 16 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli toinen Kalevan mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Edellä mainittu ylitys johtui pääasiassa katupölystä, jota liikennevirta nostaa pakkasen kuivaamilta kaduilta. Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Liikennevirta ja tuuli nostavat pölyn tehokkaasti ilmaan pakkasen kuivaamilta kaduilta. 

Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa astmaatikoille sekä sepelvaltimotautia ja keuhkoahtaumatautia sairastaville hengitystie- ja sydänoireita. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan säätyyppi jatkuu samanlaisena lähipäivien ajan, joten katupöly heikentänee ilmanlaatua myös tulevina päivinä.

14.3.2022 Pori, Paanakedonkatu

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla maanantaina 14.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 116 µg/m3. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli ensimmäinen vuonna 2022 - sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 8-9 ja 20-24 välisinä aikoina.

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla maanantaina 14.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 25 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli kolmas Paanakedonkadun mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. 

Edellä mainitut ylitykset johtuivat katupölystä, jota liikennevirta nostaa pakkasen kuivaamilta kaduilta erityisesti aamu- ja iltaliikenteen aikana. Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Liikennevirta ja tuuli nostavat pölyn tehokkaasti ilmaan pakkasen kuivaamilta kaduilta. 

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteen mukaan viikosta on tulossa aurinkoinen, joten katupöly heikentää ilmanlaatua todennäköisesti myös tulevina päivinä.

13.3.2022 Pori, Paanakedonkatu

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla sunnuntaina 13.3.2022. Vuorokausikeskiarvo oli 16 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli toinen Paanakedonkadun mittausasemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Eilisen ylityksen syynä oli katupöly.

Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa astmaatikoille sekä sepelvaltimotautia ja keuhkoahtaumatautia sairastaville hengitystie- ja sydänoireita. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Sääennusteiden perusteella tilanteen ennakoidaan jatkuvan toistaiseksi samanlaisena ja ylityksiä tullaan todennäköisesti mittaamaan useampia kuluvan viikon aikana.

3.2.2022 Pori, Paanakedonkatu ja Harjavalta, Kaleva

Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun ja Harjavallan Kalevan mittausasemilla torstaina 3.2.2022. Vuorokausikeskiarvo oli Paanakedonkadulla 29 µg/m3 ja Kalevassa 27 µg/m3 24 tunnin keskiarvona. Suositusohjearvotason ylitykset olivat ensimmäiset kummallakin asemalla vuonna 2022. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Eilisten ylitysten taustalla on todennäköisimmin useampia tekijöitä: puun pienpoltto, ajoneuvoliikenne sekä kaukokulkeuma. Ylityksiä ja korkeita pienhiukkaspitoisuuksia mitattiin eilen Porin ja Harjavallan lisäksi usealla paikkakunnalla eri puolella Suomea.

Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa astmaatikoille sekä sepelvaltimotautia ja keuhkoahtaumatautia sairastaville hengitystie- ja sydänoireita. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä. Tilanteen ennakoidaan helpottavan tulevaksi viikonlopuksi ennustettujen lumisateiden ja ilman huomattavan lauhtumisen myötä.