Hei ysi, näin haet kesäduuniin

Mistä hakea, mitä hakea ja miten hakea? Kesätöiden hakeminen saattaa aiheuttaa ensimmäisillä kerroilla päänvaivaa. Tälle sivulle on koottu vinkkejä, joiden toivotaan auttavan kesätyön haussa.

Hyvä CV kertoo olennaisimmat tiedot hakijasta

CV, eli ansioluettelo, kertoo yhteystietosi ja keskeisimmät asiat työkokemuksestasi, kiinnostuksenkohteistasi ja taidoistasi. Ansioluettelon tulee olla selkeä ja ytimekäs. Ansioluettelo kannattaa ennen lähettämistä lukea läpi useampaan otteeseen, jotta sinne ei jää tieto- tai kirjoitusvirheitä. Ansioluetteloon voi myös liittää edustavan kuvan itsestäsi, mutta se on vapaaehtoista. Tsekkaa täältä Porin karhun CV-malli.

Hakemuksessa kerrotaan motivaatiosta kyseistä työtehtävää kohtaan

Kuvaile hakemuksessa lyhyesti sitä, millainen tyyppi olet. Kerro esimerkiksi harrastuksistasi, tietotekniikkataidoistasi tai vaikkapa someosaamisestasi. Mikäli olet jo aiemmin ehtinyt kerryttämään työkokemusta esimerkiksi työelämään tutustumisen muodossa tai olet harrastustesi tai muun toiminnan kautta tehnyt vaikkapa talkootöitä, kirjoita myös niissä tehdyistä työtehtävistä. 
 
Työhakemusta kirjoittaessa kannattaa lukea työpaikkailmoitus kunnolla ja nostaa hakemuksessa esiin niitä osaamisia ja ominaisuuksia, joita siinä haetaan. Voit kertoa osaamisestasi ja kiinnostuksenkohteistasi ja siitä, miksi juuri kyseinen työpaikka kiinnostaa sinua. Jäsentele hakemus niin, että se on helppo lukea ja taidot on kerrottu napakasti. 
 
Ei kannata heittää hanskoja tiskiin, vaikka et kaikkia vaatimuksia täyttäisikään. Sinulla voi olla kuitenkin jo monenlaisia erilaisia taitoja, joilla pystyt kesätyötehtävää hoitamaan. 
 

Näin valmistaudut työhaastatteluun

Työhaastattelut ovat luonnollisesti jännittäviä hetkiä, mutta sen ei kannata antaa haitata. Jos valmistaudut hyvin, myös haastattelu menee varmasti mallikkaasti! Tärkeintä on, että tulet haastatteluun omana itsenäsi. 

Haastattelussa sinulta kysytään luonteestasi, parhaista puolistasi, taidoistasi ja kenties heikkouksistasi. Näitä kannattaa siis miettiä jo ennen haastattelua. Tutustu myös haastattelua ennen kyseisen organisaation verkkosivuihin ja vaikkapa somekanavaan. Valmistautuminen ja taustatyö on haastattelussa plussaa.

Karhut