Rakkaudella porilaisille -hyvinvointiraha 2018

Porissa halutaan panostaa toden teolla porilaisten hyvinvointiin, sillä Porin kaupunki laittoi 150 000 euroa jakoon. Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahaa voivat hakea kaikki porilaiset ja ideoita voi jättää, vaikka itsellä ei olisi resurssia toteutukseen. Teemoina oli oltava liikkuminen, kaupunkivihreä, yhteisöllisyys tai yhteinen tekeminen. Mielellään kaikkien teemojen yhdistelmä.
 
Hakemuksia rahaan tuli huimat 103, joista porilaiset pääsivät äänestämään suosikkiaan. Finalistit saivat yhteensä 1063 ääntä. Äänestyksen top 4 oli seuraava: Urbaani tapahtumapuutarha, Pori – Suomen hyväkuntoisin kaupunki, Toivepuisto – toiveiden puisto rakkaudella porilaisille sekä Porin portaat.

Raati teki ehdotuksen Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahan saajista kaupunginhallitukselle, joka hyväksyi ehdotuksen kokouksessaan 4.6.2018. 

Yhteensä 150 000 euroa jaetaan yhteensä kahdeksan hankkeen kesken, ja 10 000 euroa varataan osallisuusagenttien käyttöön kaupunginosahankkeiden toteuttamiseen. Rahaa saaneet hankkeet ovat: Urbaani tapahtumapuutarha (5500 euroa), Toivepuisto – toiveiden puisto rakkaudella porilaisille! (6000 euroa), Lainaa ny porilaine liikuntalaukku! (5000 euroa), Biitsiä kaupunkilaisille (10 000 euroa), Pori, Suomen hyväkuntoisin kaupunki (45 880 euroa), Pori App (50 000 euroa), Lähiöt liikkeellä (16 120 euroa) ja Camp Pori – Retkelle luontoon (1500 euroa).

Hankkeet

Urbaani tapahtumapuutarha

Anniksen takapihalle on luotu Anniksen tyyliin sopiva, upea, urbaani tapahtumapuutarha, johon jokainen voi piipahtaa iltalenkillä tai järjestää oman tapahtuman. Anniksella ei aiemmin ollut omaa pihaa. Nyt siellä ovat graffitit ja hyötykasvit sulassa sovussa. 

– Olemme saaneet hyvää palautetta ja kaupunkilaisia on käynyt paljon puutarhassa. Useampi isompi tapahtuma on jo järjestetty ja niitä on tulossa lisää, toteaa kulttuuritalon vastaava Erja Lehtonen.

Urbaani tapahtumapuutarha on käytössä myös talvella ja sinne on suunnitteilla jotakin kivaa uutta. Jos tapahtumapuutarhaa haluaa varata omaan käyttöön, voi siitä tiedustella sähköpostitse erja.lehtonen@pori.fi tai puhelimitse 044 701 9159.

Toivepuisto

Satakunnan puutarhaseura adoptoi Porin kaupungilta puiston Rautatiepuistokadun varrelta, josta he huolehtivat kaksi vuotta. Puistoon on istutettu kasveja, rakennettu puutarhavajaa ja katsomoa tapahtumien järjestämistä varten. Elokuussa puistoon toteutettiin myös 100 kiven tilateos, jossa nurmikon reunaan aseteltiin eri kokoisia kivilohkareita. 

– Kivien siirtelyn tapahtuma oli tosi hieno. Oli yli 100 henkeä väkeä, puisto melkein täynnä. Jokainen sai tuoda oman päänsä tai isomman kokoisen kiven ja saivat asetella penkkiin. Samana iltana istutettiin kasveja ja kasteltiin kasveja, kertoo Satakunnan Puutarhaseuran Jarmo Lainiala.

Lainaa ny porilaine liikuntalaukku

Järjestöt, koulut ja ihan kaikki kaupunkilaiset voivat lainata kirjastoista, Liisasta ja liikuntapisteistä vedettäviä matkalaukkuja, joissa on liikuntavälineitä sisä- ja ulkokäyttöön. Porilaiset voivat hyödyntää laukkuja monipuolisesti erilaisissa tapahtumissa, harjoituksissa tai missä tykkäävät. Kaikkea ei tarvitse ostaa itse. Esimerkiksi järjestöt tai seurat voivat hyödyntää laukkuja puistojumpissa tai oppilaitokset voivat lainnata laukun, kun menevät esimerkiksi palvelukoteihin pitämään virikehetkiä. 

Biitsiä kaupunkilaisille

Kaupungin keskustan tuntumaan haluttiin kunnon lentopallokenttä. Kirjurinluotoon rakennetaan kaksi täysin uutta lentopallokenttää. Lentopalloa kentillä voi käydä pelaamassa kuka tahansa. Verkot ja pallot saa lainaan nimeä vastaan Viksu-ravintolasta. 

Valmistuttuaan lentopallokenttä luovutetaan Porin kaupungille. 

Pori – Suomen hyväkuntoisin kaupunki

Syyskuun alussa starttasi 10 viikon ilmainen treeniohjelma kaikille porilaisille. Treenaaminen aloitettiin yhteisellä tapahtumalla Porin karhuhallista. Kaikki mukaan rekisteröityneet saavat kerran viikossa kolmen erilaisen treenin ohjeet. Lisäksi leikkipuistoissa ja esimerkiksi koulujen pihoissa järjestetään ohjattua treeni kerran viikossa. Lisätietoja Motiviren verkkosivuilta.

Pori app

Porilaisten oma mobiiliappi, jonka tarkoitus on aktivoida kaikkia liikkumaan ja samalla kartoittaa tähän tarkoitettujen tilojen, puistojen ja lenkkipolkujen käyttötasoja. Pienten kilpailujen kautta jokainen porilainen voi vaikuttaa liikuntapaikkojen ja reittien kehittämiseen osallistumalla ja käyttämällä Appia. Voimalla paremmin voi auttaa kaikkia voimaan paremmin.

Toteutettava sovellus laitettaisi yleisesti jakoon kaikille porilaisille ja pystyvät reaaliaikaisesti vaikuttamaan kaupunki-infraan. Vaikutus kaupunkia kohtaan on budjetteihin käytettyjen rahojen miettiminen sen mukaan, mitä palveluita käytetään, mitkä ikäryhmät niitä käyttävät ja näin voidaan paremmin resursoida rahoja oikeaan paikkaan. Samalla aktivoidutaan parempiin elintapoihin ja parannetaan omaa terveyttä sekä saadaan helppo tapa siirtää liikunnallinen elämäntapa omille jälkipolville. 

Sport Pori

Sport Pori on hauska sovellus, jonka avulla pelaaja lähtee retkelle Porin läpi ja kohtaa matkalla eri aiheisia kysymyksiä. Alun minipelissä pakataan ensin reppu tarpeellisilla retkivälineillä keräten pisteitä hyödyllisistä retkeilyvälineistä. Kannattaa siis pakata huolella!

Retkiosiossa peli mittaa pelaajan etenemää matkaa ja avaa reitillä olevia kysymysnappeja aina kun pelaaja on edennyt riittävästi (50,100,150 tai 200m). Kysymyksistä ansaitut pisteet kerrotaan aina "matkakertoimella" sen mukaan kuinka pitkän matkan olet valinnut käytettäväksi kysymysten avaamiseen.

Tästä mukavaa yhteistä puuhaa vaikka koko perheelle. Sport Pori on ladattavissa Google Play -kaupasta

Lempipaikka (aiemmin Lähiöt liikkeellä)

Lempipaikka-tapahtuma Sampolassa ja Pihlavassa 20. lokakuuta kello 10–16. Luvassa on paljon maksutonta hauskaa ohjelmaa kaikenikäisille, kuten sirkustyöpaja, taidetta, lasten ja nuorten tekemiä elokuvia omasta asuinalueesta sekä asukkaiden omaa ohjelmaa. Molemmissa paikoissa julkaistaan myös asukkaiden ilmoittamat parhaat lempipaikat sekä omat lempipaikat voi merkata tapahtumassa. Molemmissa paikoissa on maksuton keittolounas kello 12 alkaen.

Pihlavan ja Sampolan välillä kulkee tasatunnein maksuton bussi. Pihlavasta Sampolaan bussit kulkevat kello 9, 11 ja 13 ja Sampolasta Pihlavaan kello 10, 12 ja 14. Bussi poimii matkalla Matkakeskukselta kyytiin väkeä noin 15 minuuttia lähdön jälkeen.

Tarkoituksena on, että voidaan tehdä malli kaupunginosatapahtumasta ja voidaan hyödyntää pohjana myöhemmin muuhunkin. 

 

Osallistava budjetointi

Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahassa pilotoidaan osallistavaa budjetointia. Osallistuvassa budjetoinnissa on kyse talouden, demokratian ja käytännön tekemisen yhdistämisestä. Porissa tapaa ottaa kaupunkilaiset mukaan pohtimaan ja myös päättämään taloudellisten resurssien käytöstä testataan nyt ensimmäistä kertaa. 

Pilotointi on kokeilu siitä, mitä osallistuva budjetointi voisi jatkossa Porissa käytännössä tarkoittaa.

 

Rakkaudella porilaisille -leima